Szaakasvili: Igenis van elég gáz a Kaszpi-medencében

2009.03.22. 11:24
Teljes mértékben megvalósítható, gazdasági értelemben nagyon ésszerű vállalkozásnak nevezte a grúz elnök a Közép-Ázsiát Európával összekötő gázvezeték megépítését.

Grúzia közreműködik a Nabucco gázcsővezeték megvalósításában, kész megosztani a partnerekkel minden saját hasznosítható tapasztalatát, mondta egy brüsszeli nemzetközi konferencián a hét végén Mihail Szaakasvili grúz elnök.

"Bárki bámit mond, bármilyen propagandát folytat, igenis van elég gáz a közép-ázsiai Kaszpi-medencében" - mondta Szaakasvili a Brüsszeli Fórum elnevezésű tanácskozás keretében tartott sajtóértekezletén. Hangsúlyozta, hogy vannak új források, amelyekkel "fel lehet tölteni a Nabuccót".

A Közép-Ázsiát Európával összekötő gázvezeték tervének megvalósítását eddig jórészt az akadályozta, hogy a felek kölcsönösen egymásra vártak. A potenciális forrásországok nem voltak hajlandóak elkötelezni magukat arra, hogy a gazdaságossághoz szükséges, mintegy évi 30 milliárd köbméter gázt be fogják táplálni a rendszerbe, amíg nem látják, hogy a vezeték megépítésére reális az esély. A vezetéképítés potenciális beruházói pedig nem voltak hajlandóak belevágni a dologba, amíg nem látták, hogy megfelelő mennyiségű gáz garantáltan be fog kerülni a csővezetékbe.

Egyelőre Azerbajdzsántól van kötelezettségvállalás évi 10 milliárd köbméterre, ami már finanszírozhatóvá teszi a munka megkezdését. Az Európai Unió csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján megállapodtak abban, hogy 200 millió euró erejéig az EU is támogatást nyújt a Nabucco projekthez. Ez a pénz az összköltséghez képest eltörpül ugyan, mégis jelzi Brüsszel politikai elkötelezettségét és szándékát, ami a remények szerint "multiplikátor hatást" fejthet ki a finanszírozást illetően.

Szaakasvili nagy örömét fejezte ki, hogy az unió most a Nabucco-terv mögé állt. A projektet "teljes mértékben megvalósítható, gazdasági értelemben nagyon ésszerű" vállalkozásnak nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a mai világban "némelyek a külpolitika eszközének tekintik az energetikát", és hogy Grúzia, amely 2005-ben már megszenvedte az egyoldalú energiafüggés hátrányait, az elmúlt időben diverzifikálta saját forrásait. Szerinte a tavaly augusztusi orosz-grúz háború és az idén januárban tapasztalt orosz-ukrán gázválság között közvetlen az összefüggés: utóbbit Tbiliszi az előbbi folytatásának tekinti.