Valér
4 °C
8 °C

Nemcsak bankokat venne át Obama

2009.03.24. 17:06

Az Obama-kormány "példátlan hatalmat" kér a kongresszustól az olyan bankokon kívül pénzintézetek, köztük nagy biztosítók, befektetési cégek és fedezeti alapok átvételére, amelyek összeomlása kárt okozna a gazdaságban - közölte Robert Gibbs elnöki szóvivő kedden több reggeli tévés interjúban. Timothy Geithner pénzügyminiszter ma terjeszteti elő a kérést egy meghallgatáson. A terv szerint állami gondnokság alá helyeznék azokat a fontos, csődközeli állapotba jutott cégeket, amelyek bukása a pénzügyi rendszer működését veszélyeztetné.

Geithner szerint a betéti állománnyal nem rendelkező intézmények zavarai ugyanúgy kockázatot jelenthetnek a pénzügyi rendszerre, mint a bankok. A miniszter szerint - mint előre közölt indoklásában olvasható - ez a tapasztalata az AIG óriásbiztosító rendezésének. A kormány azt kéri: a kongresszus adjon ugyanolyan törvényi hatalmat kezébe, biztosítsa ugyanazokat az alapeszközöket a nem banki pénzintézetek zavarainak kezelésére, mint ez a bankok esetében történt.

Geithner érvelése szerint - akit súlyos bírálatok értek a szövetségileg segélyezett AIG-nél kifizetett többmilliós vezetői jutalmak miatt - ha a kormány tavaly ősszel "átvette" volna a biztosító irányítását, akkor a cég átszervezése kevesebbe került volna az adófizetőknek. A kormánynak jelenleg csak bankok gondnokság alá vonására van törvényi felhatalmazása.

Ügynökség helyett a politika dönt

Mint a The Washington Post megjegyezte, amennyiben a kormány felhatalmazást nyer a vállalatok széles körének felügyelet alá vonására, ezzel alapjaiban módosulna a pénzügyi szabályozási környezet. A vállalatok pénzügyi szabályozását eddig ugyanis politikai tényezőktől független ügynökségek végezték. A kormány által javasolt sémában pedig a pénzügyi tárca vezetője dönthetne cégek sorsáról, miután konzultált az amerikai elnökkel, a jegybank feladatát ellátó Feddel és más szabályozási intézményekkel.

A kormány egyben azt kéri a kongresszustól, ruházzanak fel egy kormányzati ügynökséget széles körű pénzügyi felügyeleti jogokkal a rendszerszintű kockázatok kiszűrésére. Az intézmény minden pénzügyi cég körül vizsgálódhatna. Bizonyos elképzelések szerint a Fed kapná meg ezt az új felügyeleti jogkört. Egyes szakértők azonban figyelmeztetnek: ez nem járható út, mivel a jogkör ütközne azzal, hogy szövetségi tartalékbank-rendszer irányítja a monetáris politikát.

Timothy Geithner mielőtt az Obama-kormány pénzügyminisztere lett, a Fed legfontosabb, New York-i részlegének volt az elnök-vezérigazgatója. Geithner az elképzelések szerint egy pénzügyi cég gondnokság alá vonásával egy sor eszközt igénybe vehetne, hogy megmentse azt az összeomlástól, felléphetne kezesként, felvásárolhatna pénzügyi eszközöket vagy részleges tulajdonhányadot szerezhetne. A kormány a felügyelet alá vont cégeknél módosíthatná az alkalmazotti szerződéseket, például a jutalmakra vonatkozóan. "Ezt diktálja a józan ész, nincs benne semmi őrültség" - fogalmazott Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője a kormány javaslata kapcsán a CNN hírtelevíziónak.