Beiktatták a Made in Székelyföld márkanevet

2009.03.25. 07:13

Beiktatták a Székely Termék márkanév levédésének dokumentációját Bukarestben, a Román Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM), a közösségi márkanév a Székelyföld történelmi térségére vonatkozik - közölte a bukaresti Új Magyar Szó. Egyelőre Kovászna és Hargita megye csatlakozott a székely márkanév levédésének kezdeményezéséhez. Maros megye is érdekelt.

A márkanév a hagyományos termékeket mindenképp lefedi majd, de nemcsak ezeket - mondta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, a Székely márkanév levédésének ötletgazdája. Az alapvető kritérium, hogy a terméket a Székelyföldön, az itteni emberek munkájával hozzák létre.

A márkanevet - tekintve a féléves felülbírálási időszakot - hat hónap múlva már megszerezhetik a vállalkozók. A kezdeményezés nem új keletű, a megyei tanács átszervezésének nyomán létrehozták a vidékfejlesztési és mezőgazdasági osztályt, amely a megye 15 kistérségében lefolytatta a konzultációt, mind a vállalkozókkal, mind a gazdákkal. Ennek nyomán döntöttek úgy, hogy a Székely Termék márkanév a minőséget és az egészséget tükrözze.

Nálunk sokkal kevesebb, néhol semmi vegyszert nem használnak a mezőgazdaságban, az itt előállított termékek egészségesebbek, mint a nyugatról beáramlók, ezt az előnyt ki kell használni - mondta Borboly Csaba, aki tisztában van azzal, hogy brandet kell építeni a Székelyföldnek, ehhez pedig meg kell jelenni a világban, a szakmai rendezvényeken, hogy minél többen megismerhessék a székely márka erényeit.

A kezdeményezők azt szeretnék, ha elsősorban a román vidékeken, Bukarestben és Magyarországon válna ismertté ez a márkanév, majd egész Európában. A népszerűsítést a márkanevet megszerző cégekkel együtt végzik. A bírálóbizottságok a lehető legközelebb lesznek a vállalkozókhoz, hogy az arra jogosultak egyszerűen, sok utánjárás nélkül kapják meg a jogot, hogy termékeik a Székely logót viseljék. Az egyes jellegzetes termékeket egyenként is megpróbálják majd minősíteni, ami további előnyöket jelenthet.