Ödön
1 °C
11 °C

Hiánycikk a forint Szlovákiában

2009.04.01. 07:35

Bankjainkat elérte a forintmánia címmel a Sme szlovák napilap keddi száma arról tudósít, hogy számos szlovák kereskedelmi bank átmeneti forinthiánnyal küszködik. Ez a furcsa jelenség a szlovák polgárok számára rendkívül kedvező forintárfolyammal függ össze; a mostani 300 forint/euró körüli kurzus ugyanis olyanokat is magyarországi vásárlásra késztet, akik egyébként nem járnak át a déli szomszédhoz.

A lap jó néhány példát felsorol, hogy az egyes bankok mely fiókjai fogytak ki a forintból. A Raiffeisen-lány Tatra Banka pozsonyi és a Dexia (rév)komáromi fiókja volt például híján a magyar fizetőeszköznek. Elsősorban dél-szlovákiai fiókjainkban tapasztaltuk a forint iránti fokozott érdeklődést, ám ugyanez érvényes Pozsonyra és Kassára is - mondta Tatiana Jonáková, az OTP Banka Slovensko szóvivője.

Madarász Gyula, a legnagyobb hazai pénzváltó hálózat, az Exclusive-csoport vezetőjének elmondása szerint a szlovák határ menti váltóhelyeiken hétvégenként a korábbinál lényegesen nagyobb tételben vásárolnak forintot a szlovák bevásárló turisták. Számukra kedvezőbb a magyar váltóhelyeken átváltani az eurót forintra, mint ha Szlovákiában tennék ezt.

Kelecsényi Ernő, az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója szerint az euró szlovákiai bevezetése óta nem tapasztaltak számottevő mértékben növekvő igényt a magyar forint iránt. Ismeretei szerint a határ menti vásárlók inkább a valutaváltó helyek, illetve magyarországi kereskedelmi bankok szolgáltatásait veszik igénybe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?