Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Korai még búcsút venni a dollártól

2009.04.01. 07:25

A nemzetközi tartalékvaluták között a dollár még mindig prioritást élvez, bár az euró a válság előtti években elég gyorsan feltört, s voltak, akik 2013-ra a két valuta arányának kiegyenlítődésére számítottak. Az amerikai valuta gyengülése és a világgazdaság átalakulása viszont felgyorsította a feltörekvő országok gondolatkísérleteit.

Az eddig kiemelt jelentőséggel nem bíró SDR-t (az IMF elszámolási egysége) többen látnák az új tartalékvaluta szerepében. Mivel Európa és az Egyesült Államok nem támogatja az ötletet, így nem valószínű, hogy lényegi változás történne e téren a G20-on. Pedig az ötletnek vannak pozitív vonásai.

A világgazdaság ráutaltsága a tartalékvalutát kibocsátó országra jelentős, s ez válság idején még jobban megerősödik - mondta Németh Dávid, az ING szenior elemzője. A globális kihívásokra történő gyors reakció ugyanis segítheti a mielőbbi kilábalást, ám a nemzeti érdekek előtérbe helyezése akár ellenkező hatással is járhat. Az Egyesült Államok jelenleg inkább az utóbbi felé hajlik, kérdés, hogy a G20-on ez mennyire változik meg.

Az IMF-keret megháromszorozására tett javaslata ugyan hangzatos, eddig viszont csak Japán tett gyakorlati lépéseket. A fenti kockázatokat viszont megszüntethetné egy mesterséges valutakosár.

Az "új" gazdasági erőközpontok (például Oroszország, Kína) sürgetik az elmozdulást, lényegi változásnak viszont csak akkor lenne értelme, ha az eddigi dollár- és euróalapú tartalékvaluta-rendszer hárompólusúvá válhatna; ehhez egy olyan ázsiai valutára lenne szükség, amely kiemelt szerepet kaphat a térségen belül - véli Barcza György, a K&H vezető elemzője. A keleti kontinensen viszont történelmi okokból (például a második világháború) nem merült fel, hogy egymáshoz vagy egy kiemelt országhoz, mondjuk Japánhoz igazítsák az árfolyamaikat, s ebben nagy eséllyel nem is lesz változás.

Az amerikai valuta búcsúztatása ráadásul elképzelhetetlen, amíg az árupiaci kereskedelem dollárban denominált - tette hozzá Németh. Ugyan egy-egy helyen már az euró is megjelent, de ez még nem jelent lényegi áttörést. Egy esetleges változtatás semmiképpen sem hozna gyors eredményeket. A korábbi tartalékok átváltása a kínálati oldal növelésén keresztül oly mértékben leértékelné ugyanis az árfolyamot, ami nem érdeke az adott devizával rendelkező jegybankoknak.