Nagyot kaszált VW-részvényein a Porsche

2009.04.01. 07:31

Igencsak meglepte a befektetőket, hogy a Porsche Automobil Holding 5,55 milliárd nettó nyereséget ért el üzleti évének január 31-én zárult első felében, szemben az egy évvel korábbi 1,26 milliárddal. A magyarázat nem az, hogy az utcai versenyautók értékesítését nem érinti válság - éppen ellenkezőleg, a Porsche sem tudta kivonni magát az autópiac visszaesése alól -, hanem hogy a társaság óriási nyereségre tett szert a Volkswagen-részvényekre kötött opciós üzleteken.

Az ilyen tranzakciókból származó jövedelme 6,84 milliárd euróra nőtt a 850 milliós bázisadatról. Az ügyletek másik oldalán - mások mellett - Adolf Merckle német mágnás állt, aki januárban öngyilkosságot követett el, miután VEM befektető cége 400 millió euró áthidaló hitelt volt kénytelen felvenni a VW-spekuláción - shortoláson - elszenvedett veszteségei fedezésére.

A Porsche Volkswagen-részesedése január 5-én haladta meg az 50 százalékot. Az autógyártásból származó árbevétel 13 százalékkal, 3,04 milliárd euróra, az értékesítés pedig 27 százalékkal, valamivel több mint 34 ezer autóra csökkent. A 911-es középmotoros sportautóból 17, a Cayenne hobbiterepjáróból 19 százalékkal adtak el kevesebbet.

A Porsche szerint gondok lehetnek az alkatrész-utánpótlással, mivel óriási nyomás nehezedik a beszállítókra. Ezt nagy tartalékkészlet felhalmozásával igyekeznek kivédeni. A vállalat előrejelzése szerint a gyenge kereslet miatt idén mind a Porsche, mind a VW értékesítése kisebb lesz a tavalyinál.