Háromszor annyiból segíthet az IMF

2009.04.02. 16:54 Módosítva: 2009.04.02. 17:23
A várakozásokkal ellentétben úgy tűnik, mégis sikerül valamit elérni a londoni G20 találkozón. Bár eleinte úgy tűnt még arról sincs megegyezés, hogy miről tárgyaljanak, ma egymás után szivárogtak ki hírek a megállapodásokról.

A G20 1100 milliárd dollárt ígért különböző nemzetközi intézményeknek, köztük az IMF-nek – mondta a német delegáció egyik küldötte a BBC riporterének. Arról is döntöttek, hogy megháromszorozzák az IMF mozgósítható tőkekészletét –, tudta meg a Wall Street Journal egy brazil illetékestől. Ezt főleg az Egyesült Államok forszírozta a tárgyalások előtt.

A mostani 250 milliárd dolláros IMF-keretet egyrészt 500 milliárd dollárral egészítik ki. Japán és az EU 100-100 milliárd, Norvégia 48 milliárd és Kanada 10 milliárd dollárral már hozzájárult az IMF támogatásához. Kína 40 milliárddal, az Egyesült Államok százmilliárd dollárral száll be. Vagyis ezentúl 750 milliárd dollár, a mostani keret háromszorosa áll majd az IMF rendelkezésére.

Megállapodnak ezen kívül egy 250 milliárd dolláros kereskedelem-finanszírozási garanciakeretről is, ezzel próbálnák újraéleszteni a globális kereskedelmet.

Gordon Brown brit kormányfő a rendezvény végén bejelentette, ezen kívül az "árnyék-bankrendszer", valamint a fedezeti alapok és a hitelminősítők ellenőrzésének átfogó és jelentős szigorításáról is döntés született a rendezvényen. Brown szerint a következő években összesen ötezer milliárd dollár áll rendelkezésre a világgazdaság újjáélesztésére.

A BBC tudósítása szerint Gordon Brown bejelentette, hogy még az idén egy újabb csúcsot tartanak a G20-ak.

A G20 vezetők abban is egyetértettek, hogy létrehoznak egy feketelistát az adóparadocsomokról – ezt egy brit pénzügyminisztérium államtitkárától tudta meg az AP. Stephen Timms szerint a csúcson megegyeztek abban, hogy megnevezik ezeket az országokat és ezzel megszégyenítik őket. Mint írtuk, ez Németország és Franciaország követelése volt.

Valószínűleg a protekcionizmus ellen is fellépnek, bár erről még nem szivárogtak ki konkrétmumok.