Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Háromszor annyiból segíthet az IMF

2009.04.02. 16:54 Módosítva: 2009-04-02 17:23:47
A várakozásokkal ellentétben úgy tűnik, mégis sikerül valamit elérni a londoni G20 találkozón. Bár eleinte úgy tűnt még arról sincs megegyezés, hogy miről tárgyaljanak, ma egymás után szivárogtak ki hírek a megállapodásokról.

A G20 1100 milliárd dollárt ígért különböző nemzetközi intézményeknek, köztük az IMF-nek – mondta a német delegáció egyik küldötte a BBC riporterének. Arról is döntöttek, hogy megháromszorozzák az IMF mozgósítható tőkekészletét –, tudta meg a Wall Street Journal egy brazil illetékestől. Ezt főleg az Egyesült Államok forszírozta a tárgyalások előtt.

A mostani 250 milliárd dolláros IMF-keretet egyrészt 500 milliárd dollárral egészítik ki. Japán és az EU 100-100 milliárd, Norvégia 48 milliárd és Kanada 10 milliárd dollárral már hozzájárult az IMF támogatásához. Kína 40 milliárddal, az Egyesült Államok százmilliárd dollárral száll be. Vagyis ezentúl 750 milliárd dollár, a mostani keret háromszorosa áll majd az IMF rendelkezésére.

Megállapodnak ezen kívül egy 250 milliárd dolláros kereskedelem-finanszírozási garanciakeretről is, ezzel próbálnák újraéleszteni a globális kereskedelmet.

Gordon Brown brit kormányfő a rendezvény végén bejelentette, ezen kívül az "árnyék-bankrendszer", valamint a fedezeti alapok és a hitelminősítők ellenőrzésének átfogó és jelentős szigorításáról is döntés született a rendezvényen. Brown szerint a következő években összesen ötezer milliárd dollár áll rendelkezésre a világgazdaság újjáélesztésére.

A BBC tudósítása szerint Gordon Brown bejelentette, hogy még az idén egy újabb csúcsot tartanak a G20-ak.

A G20 vezetők abban is egyetértettek, hogy létrehoznak egy feketelistát az adóparadocsomokról – ezt egy brit pénzügyminisztérium államtitkárától tudta meg az AP. Stephen Timms szerint a csúcson megegyeztek abban, hogy megnevezik ezeket az országokat és ezzel megszégyenítik őket. Mint írtuk, ez Németország és Franciaország követelése volt.

Valószínűleg a protekcionizmus ellen is fellépnek, bár erről még nem szivárogtak ki konkrétmumok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?