Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden eddiginél súlyosabb brit recessziót jósolnak

2009.04.05. 12:44
Minden eddiginél súlyosabb idei recessziós előrejelzést adott a brit gazdaságra az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint Nagy-Britannia nemzetgazdasági teljesítménye csaknem nyolcvan éve nem volt olyan gyenge, mint most. A brit pénzügyminiszter vasárnap idézett nyilatkozatában elismerte, hogy nem látta előre a helyzet súlyosságát.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) új prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan. Több londoni elemző ház Magyarországnak is hasonló mértékű visszaesést jósol az idei évre, bár a Standard & Poor's hitelminősítő, amely a minap rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

A CEBR szerint a brit gazdaságra általa jósolt idei egész éves visszaesés 1931 - a nagy válság mélypontja - óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték. A brit gazdaság teljes kibocsátásának 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéke és az idei harmadik negyedévre várt mélypont között összesítve 5,6 százalékos GDP-zuhanással számolnak a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint a súlyos brit recesszió két fő eleme a nagy ütemű raktárkészlet-leépítés és az üzleti szektor beruházásainak meredek visszaesése. Ez utóbbi mértékét a CEBR előrejelzése 19,4 százalékra valószínűsíti 2009-ben. A cég negyedéves összevetésben negatív GDP-adatokat vár az idei első három negyedre, a negyedik negyedévben azonban már pozitív reálnövekedéssel számol, mivel előrejelzése szerint addigra fordul a raktárkészlet-ciklus a vállalati szektorban.

A CEBR prognózisa az eddigi legkomorabb az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságra adott citybeli GDP-jóslatok sorában.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott előrejelzése szerint a szervezet által valószínűsített hat negyedévnyi recesszió alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a CBI 3,3 százalékosra valószínűsítette.

A kormányzati gazdaságélénkítő és banki tőkepótló programok, valamint a recesszió okozta adóbevételi kiesések nyomán citybeli elemzők évtizedek óta nem látott költségvetési hiányt is jósolnak Nagy-Britanniában.

A CEBR minap kiadott új prognózisa szerint a következő, 2010/2011-es pénzügyi évben a brit költségvetés hitelfelvételi igénye 208 milliárd font (70 ezer milliárd forint) lesz, ami 17 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg. A CEBR azzal számol, hogy 2015-re a brit államadósság-ráta eléri a GDP-érték 100 százalékát.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában elismerte, hogy ő és a tárca szakértői előzetesen rosszul mérték fel a brit recesszió várható mélységét és időtartamát. Darling a The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lapnak adott interjúban kijelentette, hogy "a helyzet rosszabb, mint gondoltuk".

A miniszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az új pénzügyi évre április 22-én beterjesztendő költségvetési tervezetében pontosan milyen mértékű GDP-visszaesési előrejelzés szerepel majd, de kormányilletékesek a lapnak azt mondták: "legalább 3 százalékos" mínuszról szóló hivatalos prognózis várható.

Darling tavaly novemberben, a költségvetési előtervezet ismertetésében még csak 0,75-1,25 százalék közötti idei egész éves brit GDP-csökkenést jósolt.