Minden eddiginél súlyosabb brit recessziót jósolnak

2009.04.05. 12:44
Minden eddiginél súlyosabb idei recessziós előrejelzést adott a brit gazdaságra az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint Nagy-Britannia nemzetgazdasági teljesítménye csaknem nyolcvan éve nem volt olyan gyenge, mint most. A brit pénzügyminiszter vasárnap idézett nyilatkozatában elismerte, hogy nem látta előre a helyzet súlyosságát.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) új prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan. Több londoni elemző ház Magyarországnak is hasonló mértékű visszaesést jósol az idei évre, bár a Standard & Poor's hitelminősítő, amely a minap rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

A CEBR szerint a brit gazdaságra általa jósolt idei egész éves visszaesés 1931 - a nagy válság mélypontja - óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték. A brit gazdaság teljes kibocsátásának 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéke és az idei harmadik negyedévre várt mélypont között összesítve 5,6 százalékos GDP-zuhanással számolnak a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint a súlyos brit recesszió két fő eleme a nagy ütemű raktárkészlet-leépítés és az üzleti szektor beruházásainak meredek visszaesése. Ez utóbbi mértékét a CEBR előrejelzése 19,4 százalékra valószínűsíti 2009-ben. A cég negyedéves összevetésben negatív GDP-adatokat vár az idei első három negyedre, a negyedik negyedévben azonban már pozitív reálnövekedéssel számol, mivel előrejelzése szerint addigra fordul a raktárkészlet-ciklus a vállalati szektorban.

A CEBR prognózisa az eddigi legkomorabb az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságra adott citybeli GDP-jóslatok sorában.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott előrejelzése szerint a szervezet által valószínűsített hat negyedévnyi recesszió alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a CBI 3,3 százalékosra valószínűsítette.

A kormányzati gazdaságélénkítő és banki tőkepótló programok, valamint a recesszió okozta adóbevételi kiesések nyomán citybeli elemzők évtizedek óta nem látott költségvetési hiányt is jósolnak Nagy-Britanniában.

A CEBR minap kiadott új prognózisa szerint a következő, 2010/2011-es pénzügyi évben a brit költségvetés hitelfelvételi igénye 208 milliárd font (70 ezer milliárd forint) lesz, ami 17 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg. A CEBR azzal számol, hogy 2015-re a brit államadósság-ráta eléri a GDP-érték 100 százalékát.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában elismerte, hogy ő és a tárca szakértői előzetesen rosszul mérték fel a brit recesszió várható mélységét és időtartamát. Darling a The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lapnak adott interjúban kijelentette, hogy "a helyzet rosszabb, mint gondoltuk".

A miniszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az új pénzügyi évre április 22-én beterjesztendő költségvetési tervezetében pontosan milyen mértékű GDP-visszaesési előrejelzés szerepel majd, de kormányilletékesek a lapnak azt mondták: "legalább 3 százalékos" mínuszról szóló hivatalos prognózis várható.

Darling tavaly novemberben, a költségvetési előtervezet ismertetésében még csak 0,75-1,25 százalék közötti idei egész éves brit GDP-csökkenést jósolt.