Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Ackermann: A bankárok mohó pénzeszsákok

2009.04.06. 15:44
Nagy visszhangot váltott ki Németországban a legnagyobb és egyben legtekintélyesebb német magánbank, a Deutsche Bank elnökének hétfői nyilatkozata. Ebben Josef Ackermann beismerte, hogy a bankárok olykor "mohó pénzeszsákok", és hozzátette, hogy megérti az egyszerű emberek dühét emiatt.

A svájci származású Ackermann - aki 2002. május óta áll a Deutsche Bank élén - a Bildnek nyilatkozva kijelentette: megérti, hogy az állampolgárokat dühvel tölti el, ha az államilag támogatott, de felettébb veszteséges vállalatok vezetői az adófizetők pénztárcájából milliós jutalékokban részesülnek.

A teljesítményt el kell ismerni, a kudarcot azonban nem szabad díjazni, és különösen nem az adófizetők pénzéből - mondta Ackermann, aki a közelmúltban lemondott a 2008 után neki járó jutalékok 90 százalékáról.

A Deutsche Bank vezetője nem kívánta kommentálni azt a konkrét esetet, hogy a súlyosan veszteséges Dresdner Bank néhány korábbi vezetője 58 millió eurós végkielégítést, illetve jutalékot vágott zsebre. Azt azonban elismerte, hogy az emberek nem értik mindezt.

A politikai és a pénzügyi vezetőknek példát kell mutatniuk, felelősségük mindenki másénál nagyobb, és sokan ennek a követelménynek nem tesznek eleget, vélte Ackermann. A bankelnök szerint mindez lejáratja azokat is, akik tisztességesen dolgoznak. Ackermann szerint a bankvezetők és az alkalmazottak túlnyomó többségének semmi köze a kialakult pénzügyi válsághoz.

A bankelnök szerint át kellene alakítani az egész díjazási rendszert, azt teljes egészében a teljesítményhez kellene igazítani. A közép- és hosszú távú teljesítményhez kötött pénzügyi elismerés helyénvaló, a gyors nyereség azonban megengedhetetlen, jelentette ki.

Ackermann a Németországot is rendkívül erősen sújtó pénzügyi válság kapcsán elismerte, hogy a bankok hibáztak, egyesek közülük súlyos hibákat követtek el. Ezért vállalniuk kell a felelősséget - mondta, hangoztatva ugyanakkor, hogy a bankárok messze nem egyedül felelősek a válságért. Szerinte annak kialakulásához egyebek között a hiányzó pénzügyi felügyelet is hozzájárult.

A bankoknak a tevékenységükkel kapcsolatban vállalniuk kell a kockázatokat, és ez olykor veszteséghez vezethet. A veszteséget azonban meghatározott keretek között kell tartani. "Azoknak a vezetőknek azonban, akik tevékenységükkel vállalatuk működését fenyegetik, nem lehet kegyelem" - fogalmazott a bankvezér.

Josef Ackermann úgy vélte, hogy a kialakult válságból mind a menedzsereknek, mind a politikusoknak le kell vonniuk a szükséges tanulságokat, és közösen kell dolgozniuk annak érdekében, hogy hasonló "deficitek" a jövőben ne fordulhassanak elő. Ez ugyanakkor bizonyítaná azt is, hogy a szociális piacgazdaság szociális része sem kérdőjelezhető meg a jövőben, tette hozzá.

A Deutsche Bank elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy több országban is kiéleződhetnek a szociális feszültségek a válság miatt. - Ezért közös megoldásokat kell találnunk, elvégre egy hajóban evezünk - jelentette ki Ackermann.

15%
4990 Ft
4242 Ft
15%
4299 Ft
3655 Ft