Valter
16 °C
31 °C

Megugrott az abortuszok száma Ukrajnában

2009.04.06. 19:09
Az utóbbi hónapokban "járványszerű" méreteket öltött Ukrajnában a terhességek megszakítása, és csökkenésnek indult a születésszám.

A krízis miatt mind több terhes ukrán nő dönt az abortusz mellett, az utóbbi három hónapban 10-15 százalékkal nőtt a magzatelhajtó gyógyszerkészítmények eladása. A magánklinikákon dolgozó orvosok elismerik, hogy emelkedik a művi terhesség-megszakítások száma, és további növekedés várható, írta hétfőn a korrespondent.net ukrán hírportál.

A cikk szerint a terhesség-megszakítások szaporodását jelzi az is, hogy a Jandex internetes keresőbe az idén tízszer többször ütötték be az „abortusz" szót, mint 2008 azonos időszakában. Igaz, a hivatalos statisztika egyelőre nem erősíti meg, de nem is cáfolja a magzatelhajtások számának ukrajnai növekedését. Ez azzal is összefügg, hogy az orvosok, félve a felelősségre vonástól, nem közlik a valós adatokat, mondta el a hírportálnak Szvetlana Zsuk, a kijevi egészségügyi főosztály szülész-nőgyógyász főorvosa.

A statisztikai adatok szerint Ukrajnában évente 200 ezer művi terhesség-megszakítás történik, de civil szervezetek jóval többre becsülik az abortuszok számát. Tény viszont, hogy az utóbbi tíz évben az országban becslések szerint harmadára csökkent a abortuszok száma, de ez a pozitív tendencia a válság miatt most megfordulni látszik.

Valeri Zukin, a kijevi Nagyezsda reprodukciós klinika igazgatója szerint az idén az abortuszok számának 20-30 százalékos növekedése várható, s az elkövetkező években aligha lehet a tavalyi rekordnagyságú, 510 ezres születésszám emelkedésével számolni Ukrajnában.