Román lehet a magyar Electro World

2009.04.06. 09:53
Cseh lapértesülések szerint az ottani Electro World-lánc egy szlovák szektortárs tulajdonába kerülhet. Az idehaza terjedő pletykák szerint a magyarország hálózatot egy romániai cég vásárolhatja meg, vagy kapja meg ingyen.

A csehek már temetik a brit Dixons-csoporthoz tartozó, az utóbbi évtized egyik leggyorsabb kelet-közép-európai terjeszkedését felmutató elektronikai üzletláncot az Electro Worldöt, amelynek Magyarországon is jelentős érdekeltségei vannak a műszaki cikk kereskedelmi piacon.

A cseh Electro World iránt a szlovák Nay üzletlánc érdeklődik - írta Hospodárské Noviny cseh gazdasági napilap. Úgy tudják, Szlovákia vezető műszakicikk-forgalmazója az Electro World lengyel és magyar hálózatát is felvásárolná.

Mérlegelnek, nem beszélnek

A Nay Szlovákiában 24 üzletet működtet, tavalyi forgalma 229,9 millió euró volt, ezzel a piac 26 százalékát mondhatja magáénak. Peter Zálesák, a Nay főnöke mindössze annyit válaszolt a lebegtetett terjeszkedés kapcsán, hogy „bizonyos aktivitásokat valóban mérlegelünk, azonban semmit sem kommentálok".

A csehországi üzletekkel is rendelkező, az amerikai-lengyel Enterprise Investor befektetési alapot háta mögött tudó Nay már tavaly sem leplezte, hogy komoly tervei vannak a cseh piacon.

A lengyel Rzeczpospolita közel egy hónapja arról tájékoztatott, hogy az ottani Electro World-hálózat megvétele ügyében a Nay „már régebben tárgyal és a tárgyalások előrehaladott stádiumban vannak." A Rzeczpospolita úgy tudja, a tranzakció volumene eléri a 40 millió eurót. Bárhogyan is alakulnak a dolgok, az Electro World az üzleti éve befejeztéig, azaz 2009 április végéig nem válik meg kelet-közép-európai üzleteitől.

Már alá is írtak?

Az itteni piacon is felreppentek a pletykák az Electro World Magyarország Kft. üzleteinek értékesítéséről. A hazai jólértesültek szerint a román szektortárs, a Domo már alá is írta az adásvételi szerződést. A magyar lánc egy offshore-céghez kerülne, amely mögött a Domo áll. A pletyka nem annyira meglepő, ugyanis a Domo Romániában rendkívül erős piaci pozícióval bír.

Annál érdekesebb az a szintén a hazai piacon terjedő pletyka, amely szerint a magyar Electro Worldöt lényegében ingyen adta volna oda a román láncnak az anyavállalat, vagyis a Dixons skandináv leánya, az Elköpj. Lapunk megkereste a hírbe hozott román láncot, ám Lorand Szarvadi, a Domo vezérigazgatója szűkszavúan cáfolta az itthoni pletykákat.