Jolán
2 °C
4 °C

A románoknak nem kell a gyors euró

2009.04.07. 14:34
Nem tartják lehetségesnek a román pénzügyi illetékesek és közgazdászok az euró bevezetését a tervezett időpont, azaz 2014 előtt, mert szerintük az ország még felkészületlen erre, és csak rontana a gazdasági helyzeten.

A keddi román napilapok bőségesen foglalkoznak azzal a hétfőn nyilvánosságra került IMF-dokumentummal, amely szerint a még nem euróövezeti tag kelet-európai EU-országoknak meg kellene fontolniuk saját fizetőeszközeik feladását és az euró bevezetését, még azelőtt, hogy formálisan csatlakoznának az euró-övezethez. Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) illetékesei az ezzel kapcsolatos reményeket hamar lehűtötték azzal, hogy az IMF-nek tulajdonított javaslatot "vitairatnak" minősítették, és megerősítették, hogy az eurócsatlakozási feltételeken nem lehet enyhíteni.

Az euró idő előtti bevezetése ellen különféle érveket hoznak fel Romániában. Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza például úgy vélte: ez egyet jelentene az önálló pénzügypolitika feladásával: azt a kamatszintet kellene alkalmazni, amelyet az EKB székhelyén, Frankfurtban határoznak meg az euróövezet egészére. Ám, ha egy országban 6,9 százalék az infláció, miközben az euróövezetben 1,25 százalék az alapkamat, teljesen egyértelmű, hogy nem lehet az inflációt ellenőrzés alatt tartani - mondta a szakértő a Ziarul Financiar című román gazdasági napilapnak.

Minden drágulna

Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank igazgatója a Romania Libera napilapnak kifejtette: kétségtelenül előnyös lenne az ország számára, ha már bent lenne az euróövezetben, mert akkor védve lenne a valutaárfolyamok ingadozásával szemben. Szerinte azonban ebben a pillanatban egyáltalán nem lenne jó az európai valuta bevezetése, mert Románia semmivel sem tudná gátolni az árak ugrásszerű emelkedését. Az euróra való átállás esetén a jelenleg 1 lejbe kerülő kenyérért 4 lejt, azaz 1 eurót kellene adni.

Aurelian Dochia, a Román Gazdaságpolitikai Központ elnöke úgy látja: ha kiterjesztenék az európai közös valutát a zónán kívüli keleti országokra, az akkor sem ingatná meg az eurót, hiszen az említett országok gazdasági súlya mindössze 10 százalékát tenné ki az összeurópainak. Az újonnan belépő országok azonban korántsem mentesülnének a hátrányoktól, és komoly problémákkal kerülnének szembe a nem versenyképes gazdaságok.

Még a nyugdíjakat is veszélyeztetné

Ionut Popescu, a román miniszterelnök gazdaságpolitikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója szerint csak lépésről lépésre lehet az euró bevezetéséig eljutni, ezen kívül az EU-tagállamoknak is vállalniuk kell ehhez "bizonyos kockázatokat".

A Ziua hasábjain Daniel Daianu gazdasági elemző és európai parlamenti képviselő határozottan ellenzi, hogy ebben a pillanatban történjék az átállás. Emlékeztet, hogy a román állam ebben a pillanatban legalább az árfolyam szabályozásával képes beavatkozni baj esetén. Az euró bevezetése után azonban máshol bocsátják ki a pénzt, viszont Románia csak akkor jut euróhoz, ha képes venni belőle a "kosárból". Márpedig most erre nem lenne képes, és könnyen olyan helyzetben találná magát, hogy nem tudna sem béreket, sem nyugdíjakat fizetni, mondta az elemző.

A Cotidianul napilap szerint az euróhoz való gyorsított közeledés szinte lehetetlen, amíg a jelenlegi maastrichti kritériumok maradnak érvényben. Az euró bevezetésének ugyanis egyik alapfeltétele, hogy a lej árfolyama bizonyos időhatáron belül stabil maradjon. Csakhogy a lej öt hónap alatt 22 százalékkal értékelődött le, és csak az utóbbi hetekben vált viszonylag stabillá, emlékeztetett a lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?