Már a recesszió végét jelzi az S&P

2009.04.07. 07:28 Módosítva: 2009.04.07. 07:58
Az idei utolsó negyedévben 76 százalékkal emelkedhet a legnagyobb amerikai vállalatok nyeresége, ám addig még csökkennek a profitok. A javulás ráadásul leginkább a bizonytalan helyzetű bankoktól függ.

A most lezárult negyedévben 37 százalékkal kevesebb profitot termeltek a legnagyobb amerikai vállalatok, mint egy évvel korábban - derül ki a Bloomberg által a közelgő gyorsjelentési szezon alkalmából 1700 elemző bevonásával elkészített felmérésből. Az S&P-500 cégei ráadásul még a következő két negyedév során is csökkenő nyereségről adnak majd számot - most 31, a szeptember végi negyedévben pedig 18 százalékos profitvisszaesést valószínűsítenek a szakemberek.

Az utolsó három hónapra azonban gyökeres fordulatot prognosztizálnak, akkorra a nyereség 76 százalékos emelkedését jósolják. (Európában várhatóan jobb lesz a helyzet.) A fordulatot valószínűsítő prognózisnak azonban van egy fájóan gyenge pontja: a javulás kulcsa ugyanis szinte kizárólag a bankok kezében van. Elsősorban ugyanis a tőlük várt 21 milliárdos profit okozhatja a javulást (persze 2008 utolsó negyedévében 65 milliárdos mínuszukkal a veszteség legnagyobb részét is a pénzintézetek okozták) - e nélkül a hozzájárulás nélkül 4,5 százalékos nyereségcsökkenésről lennének kénytelenek számot adni az S&P-500 cégei.

A bankok profitjának alakulása ráadásul nehezen jelezhető előre, az elmúlt hat negyedév során az elemzők rendre felülbecsülték azt. A prognózist most leginkább a kereskedelmi ingatlanok árának további esése veszélyeztetheti. A pénzügyi tanácsadók többsége szerint az S&P-500 index az elmúlt hónapban tapasztalt 25 százalékos megugrással már megelőlegezte a profit év végére várható emelkedését, a tőzsdei rally ereje hamarosan elfogyhat. Ha a profitok az utolsó negyedévben valóban emelkedni kezdenek, akkor az index tökéletesen a történelmi statisztikáknak megfelelően viselkedett, azok ugyanis azt mutatják, hogy a tőzsdei barométer átlagosan 5 hónappal a recesszió vége előtt indul meg felfelé - legalábbis így tett 1975-ben, 1982-ben és 1991-ben egyaránt. Az Alcoa (képünkön a cég egyik üzeme) beszámolójával egyébként ma kezdődik a gyorsjelentések szezonja az Egyesült Államokban. Az alumíniumóriástól veszteséget várnak az elemzők, de várhatóan az olajtársaságok, a luxus- és kiskereskedelmi cégek sem sok jóval örvendeztetik majd meg tulajdonosaikat.