Zuhanórepülésben a Baltikum, újabb leminősítések

2009.04.08. 23:01
Négy EU-tag – a három balti állam és Írország – kapott rosszabb hitelminősítői besorolásokat szerdán, egyaránt a súlyos recesszió makrogazdasági hatásainak indokával. Lettországban 12 százalékos GDP-csökkenést várnak.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő egyszerre mindhárom balti köztársaság szuverén adósosztályzatát rontotta. Észtországtól megvonta az elsőrendű adósi minősítést, Lettországot pedig a befektetésre ajánlott sáv alá, a spekulatív kategóriába sorolta át.

Alondoni bejelentés nyomán Lettországot már két hitelminősítő tartja nyilván a befektetési adósosztályzat alatt, mivel nemrég a Standard & Poor's is a magas hozamú, nem befektetői sávba süllyesztette a lett szuverén besorolást.

Észtország, Lettország és Litvánia hosszú futamú devizaadós-osztályzatai a Fitch listáján a cég szerdai londoni közleménye szerint - egyaránt egy-egy fokozattal - elsőrendű "A mínusz"-ról közepes befektetői "BBB plusz"-ra, közepes befektetői "BBB mínusz"-ról spekulatív "BB plusz"-ra, illetve a közepes sávon belül "BBB plusz"-ról "BBB-re romlanak. Mindhárom új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Fitch Lettországban 2009 egészére a hazai össztermék-érték (GDP) 12 százalékos zuhanását valószínűsíti, és azt jósolja, hogy az államháztartási hiány az idén eléri a GDP 10 százalékát a költségvetésbe beállított, 5 százalékos GDP-visszaesés feltételezésével számolt 4,7 százalék helyett.

Lettország mellett csak Romániának van az EU-n belül két hitelminősítőnél is befektetési sáv alatti, spekulatív adósosztályzata: a román besorolást a Fitch és az S&P szintén "BB plusz" szinten tartja.

A szerdai hármas leminősítéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch Ratings a másik két balti köztársaságra is kétszámjegyű, egyaránt 10-10 százalékos GDP-zuhanást jósolt 2009-ben.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerdán Magyarország idei GDP-kilátásait is rontották, jóllehet a magyar gazdasági teljesítmény visszaesésének előrejelzett mértéke nem közelíti meg a balti térségre valószínűsített ütemet.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szerdai elemzése szerint a ház a magyar ipari termelési érték vártnál nagyobb zsugorodása miatt az eddigi 4,5 százalékról 5,5 százalékra módosítja a magyarországi GDP-érték idei visszaesésére adott előrejelzését.

A cég hozzáteszi: az új prognózisban nincsenek még benne az esetleges további költségvetési megszorítások. A JP Morgan szerint az új miniszterelnök-jelölt által körvonalazott takarékossági csomaggal együtt a magyar GDP-érték idei visszaesése "jóval meghaladhatja" a 6 százalékot is.

A 6 százalék körüli idei magyarországi visszaesés előrejelzése más nagy londoni házak elemzéseiben is felbukkant már.

A Standard & Poor's hitelminősítő például, amely a múlt héten a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában éppen 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

Vannak ennél enyhébb citybeli előrejelzések is a magyarországi recesszióra. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 4,5 százalékkal csökken, a Goldman Sachs 4,2 százalékos visszaeséssel számol.

A Fitch Ratings Londonban minap kiadott feltörekvő európai helyzetértékelésében 5 százalékos egész éves idei magyarországi visszaesést valószínűsített.

A Fitch szerdán az euróövezeti tag Írországot is leminősítette, megvonva tőle a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást.

A Fitch szerda esti londoni közleménye szerint a hosszú távú ír adósi besorolás az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra módosul, és az új osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

A szerdai leminősítéshez fűzött indoklás szerint a Fitch azzal számol, hogy Írország hazai össztermék-értéke az idén nem kevesebb mint 8 százalékkal zuhan, és a GDP-arányos bruttó államadósság 2011-ig 80 százalék körüli szintre emelkedik, vagyis a 2007 végén, még a recesszió előtt mért 25 százalékos bruttó adósságrátának több mint a háromszorosára duzzad.

A Fitch Ratings szerint az ír közfinanszírozás állapota és a költségvetési kockázatok már nem összeegyeztethetők az "AAA" besorolással.

A múlt hónap végén a Standard & Poor's is lejjebb vitte egy osztattal az ír besorolást, "AAA"-ról szintén negatív kilátású "AA plusz"-ra rontva Írország hosszú futamú szuverén minősítését, ugyancsak az ír államadósság-teher meredek növekedésére hivatkozva.

Írország a második euróövezeti alapító tagállam, amely elvesztette a lehető legjobb besorolást: az S&P nemrég Spanyolországtól is megvonta az elit "AAA" adósosztályzatot.