Frigyes
17 °C
25 °C

Amerika lassan elérheti a gödör alját

2009.04.09. 12:08 Módosítva: 2009-04-09 14:23:29
Az elmúlt két hétben meglepően jó makrogazdasági adatok érkeztek az Amerikai Egyesült Államokból; hónapok óta először minden ingatlanpiaci mutató az értékesítés intenzitásának erősödésére utal, a feldolgozóipari cégekhez pedig több új megrendelést futott be, mint az elmúlt hónapok bármelyikében. A mutatók egyidejű emelkedése alapján könnyen elképzelhető, hogy az amerikai gazdaság az év második felében visszatér a növekedés útjára.

Az alábbiak a Portfolio.hu sorra veszi, hogy melyek azok a mutatók, amelyek alapján arra következtethetünk, hogy az élénkülésre már nem kell sokat várni.

Az ingatlanpiaci indikátorok stabilizációt jeleznek

1. A piaci szereplők körében jókora meglepetést okozott, hogy februárban - több hónap után először – 4,7 százalékkal több új lakást értékesíttek az amerikai építőipari vállalatok, mint egy hónappal korábban. (Az elemzők az érékesítési volumen 3 százalékos csökkenésére számítottak.) Megjegyezzük, hogy ennek ellenére az értékesítési állomány továbbra is igen alacsony (a februári az elmúlt 45 év második legalacsonyabb értéke).

elenk ujlak1

2. Februárban nem csak új, hanem használt lakásból is többet adtak el az USA-ban, mint egy hónappal korábban. A használt lakások értékesítési volumene 5,1 százalékkal 4720 ezer egységre emelkedett (évesített mutató), ennek 45 százaléka az árverezés alá kerülő ingatlanokhoz köthető.

elenk hasznlakuj

3. Az értékesítési intenzitás növekedése mellett az is a kereslet erősödésére utal, hog y egyrészt februárban több ingatlan építésébe fogtak bele az építőipari cégek, mint egy hónappal korábban, másrészt építési engedélyből többet adtak ki, mint az év első hónapjában. A januári negatív rekordértékek után így ez is némi fellélegzést jelentett az amerikai ingatlanpiacon. A megkezdett házépítések száma januárban 0,466 millió egységről 0,583 millió egységre emelkedett (22,2 százalékos növekedés), a kiadott építési engedélyek száma 0,521 millió egység után 0,547 millióra emelkedett a Kereskedelmi Minisztérium jelentése szerint.

4. A januári jelentős visszaesést követően februárban újból emelkedett (2,1 százalékkal) a függőben levő - már folyamatban levő, de még le nem zárt - lakásértékesítések száma az USA-ban. Az amerikai Ingatlanügynökök Országos Egyesülete által közzétett lakásértékesítési statisztika az ingatlanpiaci aktivitás maghatározó és egyben jó előrejelző indikátora. A mutató azt jelzi, hogy a következő 1-2 hónapban - jelen esetben januárban és februárban - mennyi használtlakás adásvételi szerződést véglegesítenek az USA-ban. Az amerikai ingatlanpiaci tranzakciók 90 százaléka a használt lakások piacához köthető.

Az ipari vállalatok örülnek

5. Fél év után először februárban több (1,8 százalékkal) új megrendelés érkezett az amerikai ipari vállalatokhoz , mint egy hónappal korábban. A kereslet erősödése azzal indokolható, hogy az Obama kabinet gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően a fogyasztók vásárlási hajlandósága javult.

elenk ipari6

6. A tartós cikkek rendelésállománya 3,5 százalékkal nőtt februárban, ami jókora meglepetést okozott, mivel a piac 4,5 százalék körüli esésre számított. A rendelésállomány legutóbb tavaly júliusban emelkedett, de akkor is csak 0,8 százalékkal (ilyen jelentős bővülést legutóbb 2007 decemberében mértek). Az újonnan beérkező megrendelések száma néhány kivételtől eltekintve az ipar valamennyi szegmensében nőtt, ami ugyancsak arra utal, hogy a gazdaság szereplői ismét vásárlásba fogtak.

elenk tartos5

7. A keresleterősödésnek köszönhetően a vállalatok készletállománya valamelyest csökkent, a vállalatoknak ugyanis végre sikerült termelésüket arra a szintre visszafogni, ami a jelenlegi keresleti viszonyok mellett nem vezet túltermeléshez. Az elmúlt hónapokban a túltermelés miatt a vállalatoknál jelentős kapacitásfölösleg keletkezett, ezért tömegével váltak meg alkalmazottaiktól és vonták vissza korábban leadott megrendeléseiket.

A vállalatok és a fogyasztók pesszimizmusa is csökken

8. A megrendelésszám emelkedésének köszönhetően márciusban tovább csökkent a feldolgozóipari vállalatok pesszimizmusa , az ISM intézet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének értéke 35,8 pontról 36,3 pontra emelkedett. Bár a pesszimizmus csökkenése kisebb pozitív meglepetést okozott, ne feledkezzünk meg róla, hogy az ISM-index immáron öt hónapja a kritikus értéknek számító 42 pont alatt tartózkodik - ami az intézet módszertana szerint a gazdaság recessziójára utal - ezért az, hogy a megkérdezettek többsége pozitív választ adjon valószínűleg még hónapokat várat magára.

9. A borús gazdasági kilátások, az emelkedő munkanélküliség és a csökkenő jövedelmek ellenére a fogyasztók pesszimizmusa még ha csak kicsivel is, de csökkent . (A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe márciusban 25,3 pontról 26 pontra emelkedett.) Reményt minden bizonnyal az ad számukra, hogy úgy tűnik, hogy az Obama kabinet mindent megtesz a gazdaság élénkítése érdekében. A tervek szerint a 787 milliárd dolláros csomag keretében több, mint 3 millió ember juttatnak álláshoz.

10. Jövedelmi helyzetük romlása ellenére az amerikai háztartások februárban is többet költöttek , mint egy hónappal korábban. Miközben a személyes kiadások 0,2 százalékkal emelkedtek, addig a személyes jövedelmek 0,2 százalékkal csökkentek - derül ki a kereskedelmi tárca két héttel ezelőtt közzétett jelentéséből. Az elemzőket nem lepte meg a fogyasztói kiadások emelkedése, a benzinárak csökkenése, a már életbe lépett adócsökkentő intézkedések és a jelzáloghitelek után felszámított kamatterhek csökkenések miatt ugyanis számítottak erre.

elenk pce10

Bár a felsorolt mutatók alapján úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság hónapok óta tartó mélyrepülése ha nem is állt meg, lelassult, az élénkülésre pedig valószínűleg még várni kell.

elenk gdp11