Saját pénzt nyomtatnak amerikai városokban

2009.04.09. 13:48 Módosítva: 2009.04.09. 14:45
Régi ötletek kerülnek elő megint a válságban. Az Egyesült Államokban egy 1929-es válságból vett ötlettel próbálnak enyhíteni a válságon: saját pénzt nyomtatnak.

Egyre több közösség dönt úgy a válság miatt, hogy saját pénzt nyomtatnak. Az indoklás szerint így a vásárlókon és a kereskedőn is segítenek – írja a USA Today.

A rendszer nagyon egyszerűen működik: a kereskedők vagy kereskedők szövetsége saját pénzt nyomtat, a vásárló 95 centért megveszi az egy dollárt érő pénzt, amit adott boltokban vásárolhat le.

forrás: detroitnews.com
forrás: detroitnews.com

Detroitban Detroit Cheersnek, New York államban Ithaca Hours, Észak-Karolinában Plenty, Massachusettsben pedig BerkShares a saját pénz neve. Rengeteg kerskedő csatlakozott a renderhez, így szinte bármire el lehet költeni az élelmiszertől kezdve a benzinen át a jógaórákig.

Ed Collom szociológus szerint a rendszer arra ösztönzi az embereket, hogy helyben vásároljanak. A fogyasztás visszaesése miatt bajban lévő kereskedőknek ez kifejezetten jó, hiszen az emberek náluk költik el a pénzüket.

Eddig tucatnyi településen vezettek be saját pénzt az Egyesült Államokban, és még több csatlakozása várható. A BerkShare alapítója elmondta, a vásárló elmegy a 12 bank egyikébe és 95 dollárért vesz 100 BerkShare-t. Ezt 370 üzletben tudja elkölteni. A rendszert 2006-ban indították el, azóta 2,3 millió dollár értékű BerkShare cserélt gazdát. Detroitban még nem ennyire elterjedt a helyi pénz, itt három kereskedő fogott össze, eddig 4500 dollárnyi Detroit Cheerst adtak el, melyet egyelőre csak 12 üzletben tudnak levásárolni a fogyasztók.

Természetesen ezek a helyi pénzek nem hasonlíthatnak a valódi pénzekre, sokkal inkább egy - a fenti számok alapján ötszázalékos - kedvezményes kuponrendszernek fogható fel. Az sem gond, hogyan fizessék az adót, hiába fizetnek helyi pénzekkel, bevétel ugyanúgy jelentkezik, mintha dollárral fizetnének, a mögöttes elszámolási rendszereknek köszönhetően.