Jolán
2 °C
4 °C

Durva recesszióba zuhanhat Németország

2009.04.11. 16:14 Módosítva: 2009-04-11 18:23:05
A Nemzetközi Valutaalap a legfrissebb hírek szerint 5 százalékosra jósolja a német gazdaság visszaesését, míg korábban csak 2,5 százalékot mondtak. Elemzők szerint a 6-7 százalékos recesszió sem lehetetlen. A magyar gazdaságnak, mivel a német piac a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk, ez nagyon rossz hír.

A Nemzetközi Valutaalap 5 százalékos visszaesésre módosítja a német gazdaság idei kibocsátására tett korábbi 2,5 százalékos csökkenésről szóló prognózisát - értesült a der Spiegel című hetilap. A német kormány legutóbbi hivatalos prognózisa csupán 2,25 százalékos recessziót jósolt.

A lap úgy tudja, hogy az IMF április végén adja ki új német növekedési előrejelzését. A nemzetközi pénzügyi szervezet idén januárban vitte le prognózisát a német GDP 2009. évi várható alakulásáról és akkor 2,5 százalékos csökkenést jósolt. Előtte novemberben még 0,8 százalékos zsugorodás volt az IMF által a német GDP 2009-es alakulásáról kiadott előrejelzésben. A Commerzbank elemzője szerint ugyanakkor a német recesszió idén 6-7 százalékos is lehet.

A német kormány egyelőre 2,25 százalékos visszaesést jósol, de a múlt hónapban Peer Steinbrück pénzügyminiszter már jelezte, hogy ez nem lesz tartható. Az új német kormányzati előrejelzés a Der Spiegel szerint április 29-én várható. A lap megjegyzi, hogy a mínusz 5 százalék nem csak a foglalkoztatási helyzet, hanem egyebek között az államháztartási egyenleg komoly romlásával is jár majd.

A német szövetségi állam 1949 óta történetében már az a mínusz 1 százalékos GDP-változás is történelmi mélypont lett volna, amit az elmúlt év végén jósoltak. Így a mostani előrejelzések mindegyike korábban nemcsak soha nem látott, de vélhetőleg elképzelhetőnek sem tartott visszaesést jelent.

A hír semmiképp sem nevezhető pozitív hírnek a magyar gazdaság kilátásait illetően. Bajnai Gordon már március végén (akkor még nem volt miniszterelnök-jelölt) figyelmeztetett arra, hogy a magyar kormány tovább ronthatja az idei gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát, amennyiben a nagyobb európai gazdaságok a vártnál nagyobb gazdasági visszaesést szenvednek el. Bajnai akkor Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztria gazdaságát említette példaként.

Ezen országok közül éppen a német visszaesés hathat a legérzékenyebben a magyar gazdaságra, mivel a magyar termékek legfontosabb külkereskedelmi piaca Németország. A tavalyi első nyolc hónapban a 12 266 milliárd forint értékű összes magyar kivitelből 3303 milliárd forintnyit, vagyis az összes export több mint negyedét a német piac vette fel. A német gazdaság minden újabb egy százalékpontos visszaesése a külkereskedelmi bevételek több mint tízmilliárd forintos csökkenését eredményezhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?