Durva recesszióba zuhanhat Németország

2009.04.11. 16:14 Módosítva: 2009.04.11. 18:23
A Nemzetközi Valutaalap a legfrissebb hírek szerint 5 százalékosra jósolja a német gazdaság visszaesését, míg korábban csak 2,5 százalékot mondtak. Elemzők szerint a 6-7 százalékos recesszió sem lehetetlen. A magyar gazdaságnak, mivel a német piac a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk, ez nagyon rossz hír.

A Nemzetközi Valutaalap 5 százalékos visszaesésre módosítja a német gazdaság idei kibocsátására tett korábbi 2,5 százalékos csökkenésről szóló prognózisát - értesült a der Spiegel című hetilap. A német kormány legutóbbi hivatalos prognózisa csupán 2,25 százalékos recessziót jósolt.

A lap úgy tudja, hogy az IMF április végén adja ki új német növekedési előrejelzését. A nemzetközi pénzügyi szervezet idén januárban vitte le prognózisát a német GDP 2009. évi várható alakulásáról és akkor 2,5 százalékos csökkenést jósolt. Előtte novemberben még 0,8 százalékos zsugorodás volt az IMF által a német GDP 2009-es alakulásáról kiadott előrejelzésben. A Commerzbank elemzője szerint ugyanakkor a német recesszió idén 6-7 százalékos is lehet.

A német kormány egyelőre 2,25 százalékos visszaesést jósol, de a múlt hónapban Peer Steinbrück pénzügyminiszter már jelezte, hogy ez nem lesz tartható. Az új német kormányzati előrejelzés a Der Spiegel szerint április 29-én várható. A lap megjegyzi, hogy a mínusz 5 százalék nem csak a foglalkoztatási helyzet, hanem egyebek között az államháztartási egyenleg komoly romlásával is jár majd.

A német szövetségi állam 1949 óta történetében már az a mínusz 1 százalékos GDP-változás is történelmi mélypont lett volna, amit az elmúlt év végén jósoltak. Így a mostani előrejelzések mindegyike korábban nemcsak soha nem látott, de vélhetőleg elképzelhetőnek sem tartott visszaesést jelent.

A hír semmiképp sem nevezhető pozitív hírnek a magyar gazdaság kilátásait illetően. Bajnai Gordon már március végén (akkor még nem volt miniszterelnök-jelölt) figyelmeztetett arra, hogy a magyar kormány tovább ronthatja az idei gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát, amennyiben a nagyobb európai gazdaságok a vártnál nagyobb gazdasági visszaesést szenvednek el. Bajnai akkor Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztria gazdaságát említette példaként.

Ezen országok közül éppen a német visszaesés hathat a legérzékenyebben a magyar gazdaságra, mivel a magyar termékek legfontosabb külkereskedelmi piaca Németország. A tavalyi első nyolc hónapban a 12 266 milliárd forint értékű összes magyar kivitelből 3303 milliárd forintnyit, vagyis az összes export több mint negyedét a német piac vette fel. A német gazdaság minden újabb egy százalékpontos visszaesése a külkereskedelmi bevételek több mint tízmilliárd forintos csökkenését eredményezhet.