Az amerikaiak ötöde a szocializmusban hisz

2009.04.13. 12:05
A Rasmussen Reports legfrissebb felmérése szerint az amerikai lakosság alig több mint fele hisz a kapitalizmusban, 20 százalékuk pedig kifejezetten a szocializmusra esküszik.

Úgy fest a szabadpiac őshazájának tekintett USA-ban sem olyan népszerű már a kapitalizmusnak nevezett gazdasági rendszer. A Rasmussen telefonos felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 53 százaléka tartja már csak a szocializmusnál jobb gazdasági rendnek, 20 százalékuk épp ellenkezőleg látja a kérdést, 27 százalék pedig nem tudja eldönteni, hogy melyik a jobb.

A 30 év alatti fiatalok még inkább megosztottak a kérdést illetően, 37 százalékuk piacgazdaságot, egyharmaduk a szocializmust preferálja, a maradék pedig nem tud dönteni a kérdésben. A 40 év felettiek zöme, 13 százaléktól eltekintve azonban még hisz a piac szabályozó erejében.

Kérdéses persze, hogy mennyire vannak tisztában a válaszadók a két fogalom jelentésével, hiszen a felmérés során nem fűztek magyarázatot ezekhez. Az eredmény azonban összecseng néhány korábbi felmérés eredményével, amely szerint a lakosság 15 százaléka hisz az állam által irányított gazdaságban.