Csődvédelem felé terelik a General Motorst

2009.04.13. 11:38
Az amerikai pénzügyminisztérium azt tanácsolja a General Motors autógyár vezetőinek, hogy június elsejéig adják be a csődvédelmi kérelmet a bíróságnak, írta a New York Times hétfőn.

A csoport múlt hónap legvégén hivatalba lépett új vezérigazgatója, Fritz Henderson korábban azt mondta: szükség esetén áll elébe egy csődbejelentésnek, de jobban szeretné, ha megfelelő átalakításokkal rendeződne a nagy autóipari cég sorsa.

Barack Obama elnök autóipari munkacsoportja a múlt hetet a General Motors vezetőivel való tárgyalásokkal töltötte, és e héten folytatódnak a megbeszélések, azzal a céllal, hogy "sebészi" csődeljárást készítsenek elő, írta az újság, megjegyezve, hogy az előkészületekről senki sem akar nyilvánosan beszélni.

A General Motors korábban 13,4 milliárd dolláros állami segélyt kapott, azonban nem biztos, hogy sikerül megállapodnia hitelezőivel 28 milliárd dollárnyi adóssága átváltásáról részvényekre. Bizonytalanok a tárgyalások a szakszervezetekkel is, amelyek csak akkor hajlandók további engedményekre, ha a hitelezők is áldozatot vállalnak. A helyzet ismerői szerint Obama elnököt is aggasztják a General Motors nyugdíjalapját fenyegető kockázatok, és a dolgozók sérelme nélkül szeretne megoldást, írta az újság. A General Motors vezetése gyors újjászervezést tart szükségesnek, nehogy hosszabb időre kárt szenvedjen a csoport arculata és értékesítése.

Az egyik elképzelés szerint új társaság alakulna, amely azonnal megvenné a General Motors jó részeit, amint a csoport csődvédelemért folyamodik. A "jó GM" akár két hét alatt kiléphetne a csődvédelemből, 5-7 milliárd dolláros állami támogatással. A kevésbé kívánatos vagyonrészek, köztük a nem népszerű modellek, egyes üzemek és egészségpénztári kötelezettségek a régi cégben maradnának, amelyet több év alatt számolnának fel, írta a New York Times. Ehhez 70 milliárd dollárnyi vagy még több állami finanszírozás látszik szükségesnek, a lapot tájékoztató, nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint.