Lefelé indultak az amerikai indexek

2009.04.13. 16:08

Meglehetősen rondán indult a mai kereskedés az Egyesült Államokban, ahol pénteken ugyan pihenőnap volt, ma azonban gőzerővel folynak az üzletkötések. A Dow Jones rögtön a nyitás után zuhant is 100 pontot, s lélektaninak számító 8000-es szint alá esett. A GM 18 százalékos mínuszban áll.

Az esés azonban egyelőre egyáltalán nem tekinthető drámainak, hiszen a piacok egy 5 hetes folyamatos emelkedésen vannak túl, s 20-30 százalékkal állnak lokális, de több éves mélypontjuk felett.

Az esés tehát egyelőre csak egy profit realizálásnak fogható fel, amit egyrészt a gyorsjelentés szezon okozta bizonytalanságok, másrészt a GM potenciális csődjével kapcsolatos hírek mozgatnak.

Az USA pénzügyminisztériuma ugyanis sajtóértesülések szerint arra szólította fel a GM-et, hogy június 1-ig készítse el a társaság csődvédelmi tervét. Az egyeztetések folyamatosan zajlana a kormányzat és az autógyártó között. A GM papírjai 18%-ot estek a hírre.

A dollár gyengülése ellenére az olajárak jelentős mértékben estek ma, a WTI májusi határidős árfolyama 6 százalékos zuhanást mutat jelenleg.