A zloty húzta a forintot

2009.04.14. 16:48
Mexikó néhány héttel ezelőtti bejelentéséhez hasonlóan Lengyelország ma délután szintén jelezte: igénybe veszi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közelmúltban bevezetett új, rugalmas pénzügyi segítségnyújtási keretét (FCL). A hírre a lengyel zloty azonnal 4,37-ről 4,30 alá erősödött az euróval szemben és ez az erősödés felé hajtotta a forintot is. A zloty január közepe óta nem volt ilyen erős, mint ma délután.

A forint is beerősödött

Bajnai Gordon miniszterelnöki esküje alatt, de valószínűleg kevésbé azzal összefüggésben indult jelentős erősödésnek a forint: a lengyel bejelentés nyomán az euró ára a napközben 291,5-ig is jutó szintekről 288 forintra esett.

Az IMF internetes oldala szerint Lengyelország 20,5 milliárd dolláros hitelkeretet kér, amelynek gyors elfogadását sürgetni fogja Dominique Strauss-Kahn, az intézmény vezetője. Strauss-Kahn hozzátette: Lengyelország kedvező múltbeli gazdasági teljesítményt tud felmutatni, és vezetői elkötelezettségüket jelezték, hogy ezt a helyzetet fenn is kívánják tartani a hitelkeretért cserébe.

Lengyelország már az elmúlt hetekben jelezte, hogy gondolkodik egy rugalmas hitellehetőség igénybe vételéről, így önmagában nem a hitel igénybevételét, sokkal inkább annak méretét, illetve az IMF felőli azonnali támogató nyilatkozatot értékelhetik pozitívan a befektetők. A magyarországi nemzetközi hitelcsomaggal (25 mrd USD) nagyságrendjében egyező lengyel csomag a külső finanszírozás forrásainak, a pénzügyi stabilitásnak a megerősítését szolgálja. Amint beszámoltunk, többek között a lengyel állampapírpiac működése is többször akadozott tavaly ősz óta, a visszeső pénz- és tőkepiaci likviditás ott is nehezítette a külső forrásbevonást.

A lengyel jegybank egyik kamatdöntő tagja a Reuters-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az új hitellehetőség segíthet stabilizálni a zloty-t. A lengyel fizetőeszköz a kezdeti erősödési hullám után ismét izmosodik, az euróval szembeni jegyzések már 4,25 közelében járnak, azaz bő 2,5 százalékos a felértékelődés mértéke másfél óra alatt.