A nyugat válsága a válság

2009.04.15. 12:07
Úgy tűnik, hogy a vitatott lekapcsolódási (decoupling) elmélet beigazolódni látszik, vagyis a feltörekvő országokat mégsem érinti olyan mélyen a recesszió, mint a fejlett országokat, legalább is ezt mutatja a S&P új elemzése, amely a felzárkózó piaci konstrukciókba befektető alapok eredményeit vizsgálta. Ezek az alapok fele annyi veszteséget könyveltek el a vizsgált három hónapban, mint a fejlett térségi piacokon aktív alapok. A felzárkózó térség fellendülését az ázsiai térség, de elsősorban Kína ösztönözheti.

A globális felzárkózó térség végre tényleg mutatja bizonyos jeleit a pénzügyi válság kezdeti szakaszában sokat emlegetett lekapcsolódásnak a fejlett piaci gazdaságokról, áll a Standard & Poor's Londonban kiadott új elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő befektetési alapokat információval ellátó részlege - S&P Fund Services – úgy látja, hogy a feltörekvő piaci leválás első jelei a februárral zárult három hónapban jelentek meg, komoly bizalmi felhajtóerőt adva a térségben aktív alapkezelőknek.

A felzárkózó piaci konstrukciókba befektető alapok ebben az időszakban is nettó veszteséget könyveltek el, de már jóval kevesebbet, mint a fejlett térségi piacokon aktív alapok, áll az S&P Fund Services londoni kimutatásában. A Standard & Poor's szakosított részlegének adatai szerint a feltörekvő piaci befektetéseken az alapoknak a vizsgált három hónapban, globális középértéken mérve hozzávetőleg feleannyi vesztesége volt, mint a fejlett térségi eszközökbe befektető alapoknak.

Kína mentheti meg a világot

A felmérésbe bevont feltörekvő piaci alapok közül a Templeton Investment Funds - Templeton BRIC Fund vezetése úgy vélekedett, hogy Kína adhatja meg az irányt a felzárkózó térség "jelentős fellendüléséhez" már 2009-ben. A kínai gazdaság fejleményei Ázsia egészére kihatnak, ugyanis a többi ázsiai országból Kínába irányuló export értéke meghaladja az Egyesült Államokba és Európába irányuló ázsiai kivitel együttes értékét, áll az S&P elemzésében.

Kínához más nagy londoni házak is komoly reményeket fűznek.A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban kiadott új világgazdasági előrejelzése szerint a kínai GDP-érték az idén 5,6 százalékkal bővül. Igaz, hogy ez jelentős lassulás a tavalyi 9,0 százalékos pluszhoz képest, de a Fitch jövőre már 8,2 százalékra visszagyorsuló kínai növekedést vár.

Vitatott elmélet

A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

A felzárkózó térség "lekapcsolódásának" (decoupling) elmélete - vagyis az, hogy a feltörekvő gazdaságok mennyire tudják magukat elszigetelni a fejlett térségi recessziótól - már a válság korai szakasza óta sok vitára ad alkalmat a City elemzői közösségében. Több vélemény szerint az olyan méretű felzárkózó gazdaságok, mint Kína, sokkal erősebb külső fizetési helyzetük miatt ma már jóval kevésbé szenvedik meg például a súlyos amerikai recessziót, mint korábban, sőt bizonyos mértékig pótolhatják a kieső amerikai húzóerőt. Ezzel azonban korántsem ért egyet mindenki. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Financial Timesnak már egy éve azt mondta, hogy a lekapcsolódási elmélet "teljesen félrevezető"; a válság globális, és olyan felzárkózó országokat is érint, mint Kína és India.