Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrajna milliárdokat hívhat le IMF-keretéből

2009.04.17. 16:38
A két héten át tartó ukrajnai tárgyalássorozat után ma bejelentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációjának vezetője, hogy javasolják az IMF igazgatótanácsának az Ukrajnának juttatandó hitelcsomagból összesen 5,6 milliárd dollárnyi hitelkeret folyósítását.

A mai bejelentést közel kéttucat, az elmúlt napokban törvénybe iktatott ukrajnai változtatás előzte meg, amelyek az államháztartás egyensúlyának komoly javítását célozzák a rendkívül nagy idei évi gazdasági visszaesés mellett is. Ezek a lépések igen fájdalmas kiadáscsökkentéseket jelentenek jellemzően az igen törékeny ukrán belpolitikai környezet mellett is.

Az IMF igazgatótanácsa májusban dönt a fent jelzett hitelcsomag folyósításáról, de azt 2,8-2,8 milliárd dolláros tételekben folyósítaná annak tükrében, hogy hogyan halad Ukrajna az IMF által elvárt gazdaságpolitikai program végrehajtásában.

Érdemes megjegyezni, hogy az IMF az első, viszonylag kis összegű hitelfolyósítás után leállította a februárban esedékes második részlet folyósítását, mert azt tapasztalta, hogy az ukrán vezetés vonakodik megtenni a szükséges államháztartási egyensúlyjavító lépéseket. A súlyos ukrán pénz- és tőkepiaci válság mellett így az ukrán vezetésre komoly nyomást gyakorolt az IMF a hitelkeret visszatartásával, amely taktika várhatóan továbbra sem változik.