Friderika
9 °C
18 °C

Ukrajna milliárdokat hívhat le IMF-keretéből

2009.04.17. 16:38
A két héten át tartó ukrajnai tárgyalássorozat után ma bejelentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációjának vezetője, hogy javasolják az IMF igazgatótanácsának az Ukrajnának juttatandó hitelcsomagból összesen 5,6 milliárd dollárnyi hitelkeret folyósítását.

A mai bejelentést közel kéttucat, az elmúlt napokban törvénybe iktatott ukrajnai változtatás előzte meg, amelyek az államháztartás egyensúlyának komoly javítását célozzák a rendkívül nagy idei évi gazdasági visszaesés mellett is. Ezek a lépések igen fájdalmas kiadáscsökkentéseket jelentenek jellemzően az igen törékeny ukrán belpolitikai környezet mellett is.

Az IMF igazgatótanácsa májusban dönt a fent jelzett hitelcsomag folyósításáról, de azt 2,8-2,8 milliárd dolláros tételekben folyósítaná annak tükrében, hogy hogyan halad Ukrajna az IMF által elvárt gazdaságpolitikai program végrehajtásában.

Érdemes megjegyezni, hogy az IMF az első, viszonylag kis összegű hitelfolyósítás után leállította a februárban esedékes második részlet folyósítását, mert azt tapasztalta, hogy az ukrán vezetés vonakodik megtenni a szükséges államháztartási egyensúlyjavító lépéseket. A súlyos ukrán pénz- és tőkepiaci válság mellett így az ukrán vezetésre komoly nyomást gyakorolt az IMF a hitelkeret visszatartásával, amely taktika várhatóan továbbra sem változik.