Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OMV-vezér ellen vizsgálódik az osztrák pénzpiaci felügyelet

2009.04.21. 22:53
Wolfgang Ruttenstorfer bennfentes kereskedelem gyanújába keveredett. A Molt is felkeresik az ügyben.

Vizsgálatot indított Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) - tudta meg a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági napilap.

Piaci manipuláció és bennfentes kereskedelem gyanújával vizsgálódnak Ruttenstorfer ellen - írta a lap kedden internetes honlapján Klaus Grubelnikre, az FMA szóvivőjére hivatkozva. Grubelnik hozzátette: a Mol magyar olajipari vállalattal is "beszélni akarnak" az ügyben.

Az ügy háttereként a Wirtschaftsblatt felidézi, hogy az OMV-vezér március 23-án 620 444,5 euróért vásárolt OMV-részvényeket. Ugyanaznap a Profil osztrák hetilapban megjelent egy nyilatkozata, amelyben a kérdésre, hogy meddig akarják megtartani a magyar részvényeket, azt válaszolta: "Jelenleg nem áll szándékunkban eladni őket (...), az idén mindenképpen megtartjuk őket".

Március 25-én az OMV felügyeleti tanácsa úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg Ruttenstorfer elnöki szerződését. Március 30-án "látszólag piacilag indokolt lépésként" - írta a Wirtschaftsblatt - az OMV eladta Mol-részesedését, és Ruttenstorfer 44 705 eurós könyv szerinti nyereségre tett szert.

Az FMA-vizsgálat a kezdeti szakaszában tart, várhatóan több hónapot vesz igénybe. A lap érdeklődésére az OMV-nél közölték: tudnak a vizsgálatról és együttműködnek az FMA-val.