Az OMV-vezér ellen vizsgálódik az osztrák pénzpiaci felügyelet

2009.04.21. 22:53
Wolfgang Ruttenstorfer bennfentes kereskedelem gyanújába keveredett. A Molt is felkeresik az ügyben.

Vizsgálatot indított Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) - tudta meg a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági napilap.

Piaci manipuláció és bennfentes kereskedelem gyanújával vizsgálódnak Ruttenstorfer ellen - írta a lap kedden internetes honlapján Klaus Grubelnikre, az FMA szóvivőjére hivatkozva. Grubelnik hozzátette: a Mol magyar olajipari vállalattal is "beszélni akarnak" az ügyben.

Az ügy háttereként a Wirtschaftsblatt felidézi, hogy az OMV-vezér március 23-án 620 444,5 euróért vásárolt OMV-részvényeket. Ugyanaznap a Profil osztrák hetilapban megjelent egy nyilatkozata, amelyben a kérdésre, hogy meddig akarják megtartani a magyar részvényeket, azt válaszolta: "Jelenleg nem áll szándékunkban eladni őket (...), az idén mindenképpen megtartjuk őket".

Március 25-én az OMV felügyeleti tanácsa úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg Ruttenstorfer elnöki szerződését. Március 30-án "látszólag piacilag indokolt lépésként" - írta a Wirtschaftsblatt - az OMV eladta Mol-részesedését, és Ruttenstorfer 44 705 eurós könyv szerinti nyereségre tett szert.

Az FMA-vizsgálat a kezdeti szakaszában tart, várhatóan több hónapot vesz igénybe. A lap érdeklődésére az OMV-nél közölték: tudnak a vizsgálatról és együttműködnek az FMA-val.