Az orosz milliárdosok nem adnak lejjebb életnívójukból

2009.04.23. 07:30

A Forbes magazin legutóbbi összeállítása szerint az orosz milliárdosok összvagyona tavaly 369 milliárd dollárral csökkent. A felmérés szerint legtöbbjük (74) Moszkvában élt, de az új listából a nevek kétharmada kiesett. A válság ellenére zömük nem hajlandó változtatni életvitelén, sőt. Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa jelenleg négy jachtot mondhat magáénak, de flottáját egy ötödik hajóval is bővítené. A 168 méteres, 290 millió dollárba kerülő Eclipse egy rakétaérzékelő rendszerrel lesz felvértezve, illetve egy kis tengeralattjáró is csatolva lesz a hajóhoz, amin el tud menekülni a milliárdos egy esetleges támadás esetén.

Oleg Deripaszka vagyona 40 milliárd dollárról a tizedére, 4 milliárdra zuhant. A RuszAlnak, a világ legnagyobb alumíniumvállalatának tulajdonosa ezzel a veszteséggel lecsúszott a leggazdagabb oroszok listájáról. Noha cégei több milliárd dolláros állami támogatásban részesültek, az iparmágnás nem hajlandó megválni Queen K nevű 73 méteres, 117 millió dollárért vásárolt jachtjától.

Az üzbég származású Lev Levijev Africa Israel Investments nevű holdingját érzékenyen érintette az orosz és amerikai ingatlanpiacok zuhanása, így Bombardier repülőjének eladása mellett döntött - a gépet 50 millió dollárért értékesítette, ami 10 millióval kevesebb, mint amennyiért vette. A vállalat sajtófőnöke kiemelte, hogy a milliárdos számára ez nem jelentős összeg, ha belegondolunk abba, hogy milyen nagyságrendűek a cég beruházásai: jelenleg egy bevásárlóközpontot építenek Moszkva egyik főutcáján, a Tverszkaján, 250 millió dollár értékben, és ez csak az egyik a sok közül.

Alekszandr Lebegyev bank- és ingatlanmogul szintén eladta magánrepülőjét és olaszországi villáját. Az Aeroflot 30 százalékos tulajdonosa ezután viszont egy jelképes összegért megvette a londoni Evening Standard újságot.

Több orosz milliárdos a válság ellenére élénken érdeklődik a művészetek iránt. Abramovics lehet az a titokzatos vevő, aki 120 millió dollárral (pontosabban ezen összeg jutalékával) gazdagította a Sotheby's és a Christie's aukciósházakat. Az új keletű érdeklődés valószínűleg a milliárdos barátnőjének, Darja Zsukovának köszönhető, aki szeptemberben nyitotta meg Moszkvában Oroszország legnagyobb kortárs művészeti kiállítását.

A leggazdagabbak jelenlegi éllovasa, Mihail Prohorov, a világ legdrágább ingatlanát - egy a francia Riviérán elterülő palotát - tervezett megvenni, de februárban elállt a 633 millió dolláros üzlettől. Az indok nem pénzügyi volt: addig nem hajlandó Franciaországban befektetni, míg a hatóságok nem kérnek tőle elnézést, amiért 2007-ben letartóztatták, mikor egy franciaországi városba igyekezett magánrepülőjén, a fedélzeten örömlányokkal.

Úgy tűnik, van egy üzletember, akinek lelkiismeret-furdalást okoz hatalmas vagyona: januárban a Miramax Group elnöke, Szergej Polonszkij saját blogján azt írta, hogy megválik jachtjaitól, több, a Riviérán található palotájától és egy törökországi szállodájától. A Moscow Times megkeresésére a Miramax egy képviselője úgy nyilatkozott, a milliárdos nem adta el törökországi hoteljét és sohasem rendelkezett jachtokkal vagy a francia Riviérán ingatlanokkal - az egész csak vicc volt.