Két év alatt is csak duplázódhat az olajár

2009.04.23. 07:36

A Valutaalap szerint az árupiacokon korrekcióra egészen addig nem lehet számítani, amíg a gazdasági fellendülés biztos jelei nem mutatkoznak. További árfolyamcsökkenést okozhat azonban a jelenleginél mélyebb gazdasági recesszió, annak ellenére, hogy a várható kereslet-visszaesést már beárazták a piacok. Középtávon viszont jó eséllyel emelkedhetnek a nyersanyagárak.

A feltörekvő piacok nyersanyagigénye minden bizonnyal tovább nőhet, ami szükségessé teszi a költségesebb források kiaknázását is. Ennek ellenére az IMF úgy véli, a 2007-ben, illetve 2008 első felében megtapasztalt árupiaci árszintek elérésére a közeljövőben nincs esély, hiszen a gazdasági növekedés is csak nehezen érheti el a 2003-2007 közötti ütemet.

A globális kereslet csökkenése által leginkább érintett olajpiac fellendülésére csak középtávon számít az IMF, ám az olajárak az előrejelzés szerint 2011 végére sem emelkednek 90 dollár fölé. (Más becslések szerint ekkorra akár 130 dollárra is emelkedhet az olaj hordónkénti jegyzése.)

A 2008-ban tapasztalt - utoljára a nyolcvanas évek elején előforduló - napi 0,4 millió hordós kereslet-visszaesés főként az amerikai és a japán piacok zsugorodásának volt betudható. Ezzel párhuzamosan a kitermelés napi 0,9 millió hordóval nőtt az időszak alatt, így jelentős készletek halmozódtak fel, felborítva a kereslet-kínálati egyensúlyt. Az előrejelzések szerint a keresleti oldalon az idén napi 2,4 millió hordós, a kínálati oldalon napi 3,2 millió hordós visszaesés várható, így az év végére újra helyreállhat az egyensúly a piacon - írja a szervezet tanulmánya.