Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Leminősítés Lettországnak és Litvániának

2009.04.23. 16:00
Észtországot - két éven belüli euróövezeti tagság valószínűsítésével - megerősítette, Litvánia és Lettország adósosztályzatait viszont rontotta csütörtökön a Moody's Investors Service, amely a lett besorolást agresszív mértékben, két fokozattal a spekulatív szint határára süllyesztette.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy Lettország deviza- és beladósságának osztályzata az eddigi "Baa1"-ről - a "Baa2"-es szint kihagyásával - "Baa3"-ra romlik, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. Ha Lettország besorolást a Moody's innen tovább rontja, azzal a lett szuverén adósság minősítése ennél a cégnél is átkerül a befektetésre ajánlott alapsávból a magas hozamú, spekulatív kategóriába. Lettországtól a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már megvonta a befektetésre ajánlott szuverén adósosztályzatot, csakúgy, mint Romániától. Az EU-n belül csak e két országra tart érvényben több hitelminősítő is befektetési szint alatti adósosztályzatokat.

A Moody's a Lettországra csütörtökön bejelentett meredek leminősítést azzal indokolta, hogy a gazdasági kiigazítás sokkal mélyebb és gyorsabb a korábban vártnál, aminek negatív következményei lesznek a költségvetésre. Emiatt Lettország nem fogja teljesíteni a Nemzetközti Valutaalappal (IMF) kötött készenléti megállapodásnak a költségvetéshez kötődő előírásait, áll a Moody's hétfői londoni elemzésében. A hitelminősítő felidézi, hogy most már a lett kormány is 12-13 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2009-ben. A Moody's szerint a csökkenő bevételek, a hazai tulajdonú bankok problémái és a korlátozott hazai és külföldi tőkepiaci hozzáférés miatt nyomás alá került a kormány likviditási pozíciója, ezért alapvető fontosságú az olyan mértékű költségvetési kiigazítás, amely lehetővé teszi az IMF/EU-finanszírozás fennmaradását.

A kiadáscsökkentés késlekedése a befektetői bizalom károsítása mellett veszélybe sodorhatja a 2012-es euróövezeti csatlakozási cél teljesítését is, áll a Moody's elemzésében.

Lementek a litvánok is

A Moody's csütörtökön rontotta, de még az elsőrendű sávon belül tartotta Litvánia adóskockázati besorolását is. A litván deviza- és hazai adósság osztályzata "A2"-ről "A3"-ra módosult, érvényben maradó negatív kilátással. A hitelminősítő szerint a litván hazai össztermék-érték (GDP) szintén 10 százaléknál nagyobb ütemben csökkenhet az idén, ami növelheti a költségvetési hiányt. A kormány erőteljesen elkötelezett amellett, hogy a GDP-arányos deficit a 3 százalékos küszöbérték alatt maradjon, de a Moody's aggasztónak tartja azt a lehetőséget, hogy a szükséges költségvetési kiadáscsökkentések politikailag vagy szociálisan elfogadhatatlannak bizonyulnak, ha a gazdaság tovább gyengül, áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint a költségvetési politika feszesebbre húzása fájdalmas lehet, de erősítheti a befektetői és a fogyasztói bizalmat, és lehetővé teheti, hogy Litvánia akár már 2011-ben csatlakozzék az euróövezethez.

Csak az észtek maradtak bezzegek

A Moody's ugyanezt lehetségesnek tartja Észtország esetében is. A cég - a hitelminősítői gyakorlatban ritka eljárással - leminősítés helyett csütörtökön megerősítette Észtország elsőrendű "A1"-es szuverén adósi besorolását, annak ellenére, hogy az osztályzatot néhány hete visszaminősítési felülvizsgálat alá vette. A Moody's a csütörtöki londoni bejelentés szerint a felülvizsgálatot az észt osztályzat megerősítésével megszüntette, de a besorolásra a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást jelentett be. A korábban valószínűsített osztályzatrontás elmaradását a hitelminősítő azzal indokolta, hogy Észtország a növekedés éveiben is fegyelmezett költségvetési politikát folytatott, a jelenlegi körülményekre pedig "figyelemreméltó" költségvetési kiigazítással reagált, amelynek révén a hiány várhatóan a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár alatt marad. A Moody's szerint az észt költségvetési teljesítmény az egyik legjobb az EU-n belül, és ez lehetővé teheti, hogy Észtország 2011 januárjában hivatalosan bevezesse az eurót.