Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Válságban a szlovák vendéglátóipar

2009.04.23. 13:30 Módosítva: 2009-04-23 13:35:47
A szlovákiai szállodahálózatok és vendéglátóipari egységek komoly válságban vannak; az első negyedéves visszaesés már néhol a 30-40 százalékot is elérte - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Becslések szerint a tavaly 1,48 milliárd euró forgalmat elkönyvelő ágazat által országszerte foglalkoztatott 50 ezer főből 12 000–16 000 embert küldenek el, állami segítség nélkül pedig a szállodák egy részét rövidesen bezárják. Erről Jozef Bendzala, a szlovák szállodaszövetség képviselője tájékoztatta az újságírókat.

A visszaesés tavaly ősztől érezhető jelentősen, a szövetség tagjai idén januárban – az előző évi adatokhoz képest – már 5–15 szzalékos visszaesést jeleztek, februárban 20-40, márciusban pedig a tagok háromnegyede még ennél is nagyobb, helyenként 50 százalékos hanyatlásról számolt be. Szlovákiában körülbelül 600 szálloda, 718 panzió és 1500 kemping, rekreációs övezet van. A legtöbb a zsolnai kerületben, ezt követi az eperjesi, a besztercebányai, a pozsonyi, a kassai és a nagyszombati kerület.

Adócsökkentést szeretnének

„Ha a kormány nem segít, az ágazat egy része egyszerűen tönkremegy. Nem értem, miért nem hajlandóak csökkenteni az adóterhelést. Ez lenne a legnagyobb segítség. Az északi régiókban a vendéglátóipari egységek többsége nem Szlovákiában, hanem Lengyelországban vásárolt termékekkel tölti fel a készleteit” – magyarázta Bendzala. Felháborítónak tartja, hogy míg Csehországban és Lengyelországban megértették, hogy a vendéglátóipar komoly szerepet játszik az ország gazdaságában, és áprilistól 9 százalékra csökkentették a szállodai szolgáltatások adómegterhelését, addig Szlovákiában marad a 19 százalék. „Az adóterhelés csökkentése nem jelentené automatikusan a szolgáltatások árának csökkenését. Az intézkedés pozitív eredménye az lenne, hogy az alkalmazottainkat jobban meg tudnánk fizetni, s nem mennének külföldre dolgozni” – mondta Bendzala.

A szövetség rövidesen nyílt levéllel fordul Robert Fico kormányfőhöz és Lubomír Jahnátek gazdasági miniszterhez, amelyben a helyzet mielőbbi orvoslását kérik. Elsősorban azt nehezményezik, hogy az ágazat problémáival kormányszinten politikusok és nem szakértők tárgyalnak.