Kaphatunk még hitelt az IMF-től

2009.04.24. 16:29
Javult tőkepiacunk megítélése a nemzetközi piacon, de annyira azért nem, hogy a készenléti hitelkeret helyett az úgynevezett rugalmas hitelvonal (FCl) konstrukciót is igénybe vehessük. Ezt a konstrukciót csak az erős alapokkal és jó mutatókkal rendelkező országok vehetik igénybe, akik közé mi egyelőre nem tartozunk, de az IMF reményét fejezte ki, hogy talán egyszer majd mi is felzárkózunk.

A Nemzetközi Valutaalap üdvözli a magyarországi tőkepiac pozitív fejleményeit, egyebek között a hosszú lejáratú államkötvények sikeres kibocsátását - mondta Marek Belka, az IMF európai főosztályának igazgatója pénteken Washingtonban.

Javul a megítélésünk, de nem eléggé

A régió helyzetét jellemezve Belka utalt arra, hogy Magyarország nehezebb helyzetben van, mint például Csehország vagy Lengyelország, de az államkötvények sikeres kibocsátása szerinte annak a jele, hogy javul a magyar tőkepiac megítélése. Úgy látja, hogy az IMF magyar hitelprogramja jó úton halad, és a Valutaalap kész arról tárgyalni, hogyan lehetne ezt a programot folytatni.

Marek Belka, az IMF európai politikájának irányítója rámutatott, hogy nincs egyértelmű kapcsolat a készenléti hitelkeret (SBA) és a nagyon jól teljesítő feltörekvő gazdaságok számára létrehozott, tavaly októberben elfogadott úgynevezett rugalmas hitelvonal (FCL) között. Mint fogalmazott, nincs automatikus átváltás a két hitelkonstrukció között. Ezzel arra utalt, hogy Magyarország nem feltétlenül kapja meg az FCL-vonalat a jelenlegi, 2010 márciusáig igénybe vehető készenléti hitelkeret után. Kifejtette, hogy az új rugalmas hitelkonstrukcióért az erős alapokkal és jó mutatókkal rendelkező országok folyamodhatnak. "Remélem, hogy Magyarország egy nap megfelel majd az FCL feltételeinek vagy nem is lesz már rá szüksége, mert a helyzet annyira megjavul" - mondta.

Belka kifejtette, hogy az IMF-nek erőteljesebben kell fellépnie a pénzügyi bizalom helyreállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a kelet-európai pénzügyi rendszerek stabilizálásához közös fellépésre lesz szükség a régióban aktív bankcsoportok anya- és fogadó országai között.

Problémás a kollektív fellépés

Szerinte az a gond a kollektív fellépéssel, hogy az anyabankok gyakran különböző nyugat-európai országokban működnek, s ezek a bankok - amelyek ugyan jelentős befektetéseket hajtottak végre a régióban - csak akkor hajlandók ott maradni, ha biztosítják őket, hogy más bankok nem jutnak előnyhöz, ha korán távoznak. Ki kell dolgozni olyan egyeztetett elveket, amelyek meghatározzák az anya- és a fogadó országok felelősségét az újratőkésítésben.

Értékelése szerint Kelet-Európát illetően a kilátások továbbra sem kedvezőek, de az IMF kész, hogy segítsen. Mint mondta, azok a térségbeli országok is veszélybe kerülhetnek a globális recesszió miatt, amelyek eddig ellenállóbbnak bizonyultak. A Valutaalap továbbra is szorosan együttműködik az Európai Unióval és más sokoldalú intézményekkel a régió megsegítése érdekében.