Vilhelmina
10 °C
21 °C

A Roche felfuttatja a Tamiflu gyártását

2009.04.27. 14:48
Nyolc hónap kell ahhoz, hogy a svájci gyógyszergyár felfuttassa a 2007-ben, a madárinfluenza-pánik idején még nagyon kelendő termékének gyártását.

A svájci Roche gyógyszergyár, hírét vévén a sertésinfluenza-veszélynek, megvizsgálja, miként növelhetné az influenza kezelésére általában alkalmasnak tartott szere, a Tamiflu gyártását. A termelés felfuttatásához nyolc hónapra van szükség, mondta a Roche szóvivője hétfőn.

Az eredetileg a Gilead Sciences által kifejlesztett Tamiflu néhány éve, a madárinfluenza esetleges világjárvánnyá szélesedése kapcsán került az érdeklődés középpontjába, akkor a világ országai a szer felhalmozásába kezdtek.

A Roche maga is rendelkezik Tamiflu készletekkel, amelyeket a szezonális influenzajárványok leküzdésénél használnak. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) további kétmilliónyi doboz Tamiflu van raktáron, ezekből szükség esetén a leginkább rászoruló államokat segíthetik ki.

Tavaly csökkent a Tamiflu forgalma

A Roche 8,97 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett a tavalyi évről kisebbségi részesedések nélkül, 8 százalékkal kevesebbet a 2007-es, 9,76 milliárdos rekordnál, és elmaradt az elemzők átlagosan 9,81 milliárdos előrejelzésétől.

A visszaesést főleg az okozta, hogy jelentősen csökkent a Tamiflu influenzaellenes szer forgalma, mert nem váltak valóra a madárinfluenzával kapcsolatos világjárvány-félelmek. Ez ellensúlyozta a rákellenes szerekből származó, további bevételnövekedést. A bevételt és az eredményt rontotta a svájci frank erőssége is.

A bevétel 1 százalékkal 45,62 milliárd svájci frankra csökkent a 2007-es 46,13 milliárdról. A Tamiflu nélkül és a piacok helyi valutáiban számolva a gyógyszereladás bevétele 10 százalékkal nőtt tavaly.

2009 a Tamiflu éve lehet

A Tamiflu influenzaellenes szer forgalmának növekedése 2007 elején még kiugró volt, de a növekedés folyamatosan lassult, majd visszaesett. Ebből a szerből 2007 első negyedében még 47 százalékkal többet adtak el világszerte, mint egy évvel korábban, de a szer értékesítése éves átlagban végül is 19 százalékkal 2,085 milliárd svájci frankra csökkent, majd tavaly mintegy 70 százalékkal 608 millió svájci frankra fogyatkozott tovább.

Az idei első negyedben ismét 38 százalékkal nőttek a Tamiflu eladásai éves összehasonlításban, ugyanis egyes országokban újrakezdték bizonyos vírusos megbetegedések kezelésére alkalmasnak tartott szerek készletezését. Japánban és Nagy-Britanniában például még jóval a sertésinfluenza-veszély előtt közölték, hogy megkétszerezik az állami tartalékokat.

A Tamiflu mellett a GlaxoSmithKline Relenza nevű szerét is hatásosnak vélik a sertésinfluenza kezelésére.