Piroska
3 °C
3 °C

Nem áll le a horvát autópálya-építés

2009.04.27. 19:28 Módosítva: 2009-04-27 21:03:28
Két év alatt 172 kilométernyi új gyorsforgalmi út épül. Az A12-es sztráda Berzencénél, az A13-as Barcsnál éri el a magyar határt.

Horvátországban újabb autópályaszakaszok építése kezdődött meg, amelyek két magyar határátkelőt is bekapcsolnak a sztrádahálózatba.

A horvát autópálya-fejlesztő és -üzemeltető állami cég (HAC) weblapján olvasható információ szerint hétfőn megkezdődött a Berzence-Góla (Gola) és a Barcs-Terezino Polje határátkelőktől Zágrábig tartó, összesen 172 kilométer hosszú, Y alakban összekapcsolódó két autópálya építése. A tervek szerint a munkálatokat két éven belül be is fejezik.

Az A12 autópálya a Zágráb előtti Sveta Helenanál csatlakozik az A4-es sztrádához, érinti Vrbovecet, Krizsevácot (Križevci) és Kaproncát (Koprivnica) majd Gólánál a magyar határt. Az A13-es sztráda Vrbovectől Belováron (Bjelovar) és Verőcén (Virovitica) áthaladva éri el a Barcs-Terezino Polje határátkelőt.

Az A12-es autópálya összesen 86 kilométer hosszú lesz, az ebből korábban már gyorsforgalmi útként megépített 23 kilométeres szakaszt szintén 2x2 sávossá fejlesztik. A nettó 1171 millió kuna (mintegy 45 milliárd forint) költségű munkálatokat összesen 22 hónap alatt tervezik befejezni.

Szintén 22 hónap alatt készül el az A13-as sztráda ugyancsak 86 kilométer hosszúságban. A munkálatok teljes költsége nettó 729 millió kuna (mintegy 28 milliárd forint).

Az új sztrádaszakaszok építkezésének elindítása kapcsán Bozidar Kalmeta, tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter közölte: az elmúlt öt és fél év alatt összesen 501 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak Horvátországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!