Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem áll le a horvát autópálya-építés

2009.04.27. 19:28 Módosítva: 2009-04-27 21:03:28
Két év alatt 172 kilométernyi új gyorsforgalmi út épül. Az A12-es sztráda Berzencénél, az A13-as Barcsnál éri el a magyar határt.

Horvátországban újabb autópályaszakaszok építése kezdődött meg, amelyek két magyar határátkelőt is bekapcsolnak a sztrádahálózatba.

A horvát autópálya-fejlesztő és -üzemeltető állami cég (HAC) weblapján olvasható információ szerint hétfőn megkezdődött a Berzence-Góla (Gola) és a Barcs-Terezino Polje határátkelőktől Zágrábig tartó, összesen 172 kilométer hosszú, Y alakban összekapcsolódó két autópálya építése. A tervek szerint a munkálatokat két éven belül be is fejezik.

Az A12 autópálya a Zágráb előtti Sveta Helenanál csatlakozik az A4-es sztrádához, érinti Vrbovecet, Krizsevácot (Križevci) és Kaproncát (Koprivnica) majd Gólánál a magyar határt. Az A13-es sztráda Vrbovectől Belováron (Bjelovar) és Verőcén (Virovitica) áthaladva éri el a Barcs-Terezino Polje határátkelőt.

Az A12-es autópálya összesen 86 kilométer hosszú lesz, az ebből korábban már gyorsforgalmi útként megépített 23 kilométeres szakaszt szintén 2x2 sávossá fejlesztik. A nettó 1171 millió kuna (mintegy 45 milliárd forint) költségű munkálatokat összesen 22 hónap alatt tervezik befejezni.

Szintén 22 hónap alatt készül el az A13-as sztráda ugyancsak 86 kilométer hosszúságban. A munkálatok teljes költsége nettó 729 millió kuna (mintegy 28 milliárd forint).

Az új sztrádaszakaszok építkezésének elindítása kapcsán Bozidar Kalmeta, tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter közölte: az elmúlt öt és fél év alatt összesen 501 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak Horvátországban.