Szilvia
5 °C
16 °C

Pánikolnak a befektetők a járvány miatt

2009.04.27. 12:03 Módosítva: 2009-04-27 12:03:18
A sertésinfluenza járvány mexikói kirobbanása visszavetheti a turizmust, a bevásárlóturisták is otthon maradnak – mindez késlelteti a recesszióból való kilábalást. Az egész világon esnek a légitársaságok és élelmiszeripari cégek részvényei, húspiaci korlátozásokat sürgetnek. A befektetőkben még élénken él a SARS-járvány emléke.

A dollár és a mexikói peso gyengült a többi devizához képest. Az olaj ára esett, és az ázsiai tőzsdék is gyengélkedtek a járvány mexikói kirobbanása nyomán. A hongkongi tőzsde 2,74 százalékos mínuszban zárt, a Nikkeinek sikerült pluszban maradnia 0,21 százalékot emelkedett. Az ABN Amro Bank szingapúri részlegének elemzője szerint a befektetőkben még túl élénken él a 2003-as SARS-járvány, mely 774 embert ölt meg és 8098-at fertőzött meg világszerte. Akkor is a légitársaságok papírjait adták el, és a gyógyszergyártók és biztosítók papírjait vették – írja a Bloomberg.

000T TRDV500685

Az ázsiai tőzsdéken a légitársaságok és az élelmiszeripari cégek estek a legnagyobbat. A Korean Air Lines 7,4 százalékot, a China Southern Airlines 14 százalékot, a Japan Airlines 4 százalékot esett. A kínai Yurun Food Group, az ország legnagyobb élelmiszeripari cége 8,8 százalékot zuhant, Japán két legnagyobb utazási irodája, a H.I.S. és a Kinki Nippon Tourist pedig 10, illetve 8,6 százalékot. A japán Chugai Pharmaceutical, a Tamiflu nevű ellenszer gyártója azonban 14 százalékos pluszban zárta a kereskedést, a kínai China Animal Husbandry Industry papírja – e cég állatoknak készít vakcinát – pedig 10 százalékkal emelkedett.

Az európai tőzsdéket is visszavetette a járvány, az állampapírok értéke azonban emelkedett. Az Air france-KLM 7,6 százalékot, a British Airways 7,9 százalékot esett. A gyógyszergyárak részvényeinek értéke azonban emelkedett, a Roche AG például 3,7 százalékkal, a GlaxoSmithKline 2,6 százalékkal, a Sanofi-Aventis 0,7 százalékkal.

Inkább nem utazunk

Több amerikai légitársaság jelezte, hogy az utasok már aggódnak, biztonságos-e Mexikóba utazni. Tömeges lemondások azonban még nincsenek. A légitársaságok többsége lehetővé teszi az utasoknak, hogy külön díj megfizetése nélkül cseréljék jegyüket.

Több ázsiai országban – például Hongkongban, Taivanon – jelezték, hogy a Mexikóból érkező lázas utasokat visszafordítják. Európában egyelőre nincsenek utazási korlátozások.

Azt azonban még túl korai lenne megmondani, hogy a járvány mennyire veti vissza a Mexikóba irányuló utazásokat – írja a Wall Street Journal. A 2003-as SARS vírusnál sem lehetett egyértelműen kimutatni, hogy a turizmus visszaesése a járványnak volt-e köszönhető, mert a kirobbanása egybeesett az iraki háború kezdetével és a gazdasági visszaeséssel.

A mexikói turizmus a gazdasági válság miatt már amúgy is csökken. További esés azonban megroppanthatja a mexikói gazdaságot, melynek – az olaj után – egyik legnagyobb bevételi forrása a turizmus. A WHO és a CDC (Betegségfelügyeletei és Megelőzési Központ) egyébként még nem korlátozza a beutazást egyetlen régióba sem.

Félnek a hústól

Itthon nincs kockázat

Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége. Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére.

A másik legjobban érintett ágazat természetesen a sertéstenyésztés. Az amerikai sertéstenyésztők máris megkezdték a kampányt az amúgy is gyengélkedő piacon, hogy fenntartsák a keresletet a sertéshús iránt.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés állatról emberre terjednek, Kína és Oroszország felfüggesztette a sertés és a sertéshús behozatalát Mexikóból három amerikai államból, és kilenc Latin-Amerikai országból. Az amerikai sertésszövetség még vasárnap kiadott egy közleményt, melyben kijelentik, biztonságos sertéshúst enni.

A sertésinfluenza miatt összeomolhat a piac, mely már amúgy is jelentősen visszaesett a válság miatt. Tavaly februárhoz képest az idén 13 százalékkal kevesebbet sertést adtak el az USA-ban – idézi a WSJ a gazdasági minisztérium adatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?