Hat bank bukhat meg a stresszteszten

2009.04.29. 09:59 Módosítva: 2009.04.29. 10:39
Sajtóértesülések szerint legalább hat amerikai bank szorul pótlólagos tőkejuttatásra a megvizsgált tizenkilencből a stressz teszt előzetes eredményei szerint.

Korábban már hallani lehetett arról, hogy a Citigroup és a Bank of America mellett néhány regionális bank is rosszul szerepelt a teszten, a Regions Financial, a Fifth Third Bancorp és a Wells Fargo mellett azonban most a SunTrust Banks Inc., a KeyCorp és a Regions Financial Corp. is reflektorfénybe került. Hogy valójában miként is ítéli meg a stressz teszt e bankok tőkehelyzetét, az a jövő héten fog kiderülni.

Miközben néhány bank esetében pótlólagos állami tőkeinjekció is szükségessé válhat, a forrásszükséglet nagy részét az elsőbbségi részvények törzsrészvénnyé történő átalakítása fogja kielégíteni - vélik a Bloomberg által megkérdezett szakértők. A Fed éppen egyes bankok, köztük a Citigroup és a Bank of America helyzetét vizsgálja, miután esetükben pótlólagos tőkeszükségletről beszéltek a hatóságok.

A konverzió hátránya lehet, hogy az hígító hatással lenne a már meglévő részvényekre, ráadásul a kormány fellépése sem tűnik igazán meggyőzőnek. Az mindenesetre látható, hogy a kormányzat igyekszik elkerülni a korábbi bankmentő csomag sokszor hatástalannak bizonyuló elemeit. A Morgan Stanley vezető közgazdásza, David Greenlaw is úgy véli, nem világos, rendelkezik-e a kormány elegendő pénzügyi és politikai tőkével egy újabb banktámogató csomaghoz.

A stressz teszt végső eredményeit jövő héten fogják nyilvánosságra hozni, ám a pénzügyminisztérium és a programban résztvevő partnerek még vizsgálják, mennyi információt érdemes ezekből közzétenni. Bernanke, a Fed elnöke, Geithner pénzügyminiszter és néhány szabályozó hatóság vezetője mindenesetre még ezen a héten találkoznak, hogy megvitassák a tesztet.

Geithner úgy nyilatkozott, a bankok számára rendkívül sok lehetőség nyitva áll, hogy pótlólagos tőkét vonjanak be működésükbe. Ilyen lehet szerinte a kormányzati és magánkézben lévő elsőbbségi részvények átváltoztatása, magántőke bevonása és a kormányzati készpénzjuttatás is. Akik azonban az állami segítséghez folyamodnak, számolniuk kell a nagyobb kormányzati befolyással - többek között akár a vezetők elbocsátásával is - figyelmeztetett Geithner.

A Bank of Americán és a Citigroupon kívül néhány regionális bank is plusz tőkére szorulhat - mondják az elemzők. A Morgan Stanley április 24-ei elemzése szerint ezek között lehet a SunTrust Banks Inc., a KeyCorp és a Regions Financial Corp. is.