Gazdaságilag egyesül a két Kína

2009.05.04. 07:33
Elképesztő gazdasági következményei lehetnek annak, hogy a kínai kormány május 1-jétől engedélyezi az ország vállalatainak és tőkealapjainak a tajvani befektetéseket. A szigetország 1949-es elszakadása óta erre nem volt lehetőség, így a nyitás lehetővé teszi, hogy egymásra találjon az elmúlt évtizedek irdatlan gazdasági növekedése nyomán felhalmozott óriási kínai tőke, illetve a világ élvonalába tartozó tajvani technológiai ipar.

A China Mobile, az előfizetők száma alapján a világ legnagyobb mobiltelefon-társasága nem habozott lecsapni a lehetőségre: a befektetési korlátozás feloldásának másnapján bejelentette, hogy 529 millió dollárért 12 százalékos részesedést vásárol a Far EasTone-ban, Tajvan három legnagyobb mobilcégének egyikében. A vállalat ezzel elébe megy annak, hogy a pekingi döntés nyomán bővülni fognak a turista- és az üzleti utazások s ezzel a hazatelefonálások, illetve a létrejövő új közös vállalatok telephelyei között erős távközlési kapcsolatok épülnek ki. Kína a harmadik generációs (3G) mobilhálózatok kiépítése előtt áll, amit Tajvanon igen magas technikai színvonalon jórészt már megvalósítottak, így a befektetéssel a China Mobile hozzájuthat a technológiához. A vállalat korábbi bejelentése szerint 2011-ig 55 milliárd dollárt kíván tőkebefektetésekre fordítani.

Mindez azonban csak a kezdet. Szakértők szerint a pénzben dúskáló kínai befektetők először olyan cégekbe szállnak majd be, mint az Acer, a világ második legnagyobb notebookgyártója, az Asustek Computer, a világ egyik legnagyobb komputeralkatrész-gyártója, illetve a HTC, az okos telefonok egyik legismertebb előállítója. A felsorolást hosszan lehetne folytatni, hiszen a szigetország lcd-képernyő- és memóriachip-gyártói a kiélezett világpiaci versenyben felélték tőkéjüket, így bármennyi pénzt képesek felszívni.

A pekingi bejelentés után 1991 augusztusa óta nem látott mértékben, 6,74 százalékkal ugrott meg a tajvani súlyozott tőzsdeindex. A Far EasTone részvényének értéke 7 százalékkal emelkedett, amikor kiderült, hogy a China Mobile beszáll a vállalatba.