Korai lehet az öröm a tőzsdéken

2009.05.05. 07:32 Módosítva: 2009.05.05. 07:53
A részvénypiacok hétfőn is megállíthatatlanul törtettek felfelé, miközben sorra látnak napvilágot az értetlenkedő elemzői vélemények: egyre többen vannak azok, akik szerint indokolatlan a jókedv.

Túlzott optimizmust tükröznek a részvénypiacok - erről szólt a MarketWatch.com hétfői délutáni vezető cikke, miközben BUX is csaknem 6 százalékot száguldott, az amerikai részvényindexek pedig gyakorlatilag nyolc hete szünet nélkül robognak felfelé. Az amerikai tőzsdék is tisztes pluszban zártak, a hétfői jónak mondható lakáspiaci adatok tovább fűtötték a befektetőkben azt az érzetet, mely szerint a jelenlegi válság egyik gócpontját jelentő amerikai ingatlanpiac a javulás útjára lépett.

Devizapiaci félelem

A hétfői szünnap után kedden visszatérnek a befektetők a londoni piacra: a kelet-európai valuták számára sok függ attól, ők hogyan értékelik az Európai Bizottság hétfőn megjelent előrejelzését az új EU-tagországokban idén várható visszaesésről. Az előrejelzés számai nem okoztak ugyan meglepetést, de ha a szélesebb nemzetközi hangulat rosszabbra fordul - például az amerikai kormányzati bankvizsgálat ("stress test") csütörtökre várt eredményhirdetése miatt -, akkor az első áldozatok megint a felzárkózó piaci értékek, köztük a valuták lehetnek, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség kedd reggel. (MTI)

Miközben több, a recesszió közeli végére utaló előrejelzés is napvilágot látott, a MarketWatch.com a Raymond James piaci stratégájának, Jeffrey Saut-nak a hétfőn kiadott elemzését idézte, amely szerint a befektetőknek ideje újra növelniük a készpénz és a defenzív eszközök súlyát a portfóliójukban (legalábbis Saut saját bevallása szerint ezt tette). A szakértő felhívja a figyelmet, hogy az SnP 500 index már 32 százalékot emelkedett a márciusban megütött mélypontjáról, ezek után rövid távon igen nehéz lesz pénzt keresni emelkedésre fogadva a részvénypiacokon.

Az ismert kötvénypiaci Pimco-guru, Bill Gross szintén azt írta befektetőinek a májusi kitekintőjében, hogy nem szabad bedőlni az érkező halovány pozitív jeleknek, a gazdaság továbbra is válságos állapotban van, ezért továbbra is a stabil és előre kiszámítható cashflow-t biztosító eszközöke jelentik az ajánlott befektetési formát.

Dan Greenhaus, a Miller Tabak stratégája is kiadott egy negatív hangvételű írást, szerinte ugyanis nem nagy dolog, hogy a jelenlegi gyorsjelentési szezonban a cégek rendre jobbat jelentenek a várakozásoknál. "Az agyoncsökkentett várakozás túlszárnyalása rövid távon most fűti a piacokat, de hosszabb távon a befektetők rájönnek majd, hogy az árfolyamok emelkedéséhez bevétel és eredménynövekedés kell, nem elég a várakozásoknál kisebb csökkenés" - írja a szakértő, aki szerint a gazdaság állapotának tükrében bevétel és profitnövekedés még egy ideig nem várható a cégektől.

Mint ismeretes, egy mai nyilatkozatában még az örök optimista Mark Möbius is azt állította, hogy rövid távon nincs kizárva egy méretesebb esés a részvénypiacokon.