A nagybankok fele megbukott a stresszteszten

2009.05.07. 23:58 Módosítva: 2009.05.08. 00:04
Közzétették az amerikai kormány által a legnagyobb bankok körében elvégzett terhelésteszt eredményét. A teszten 19 pénzintézetből 10-ről az derült ki: újabb feltőkésítésre van szüksége, hogy ki tudja védeni, ha a gazdasági helyzet rosszabbra fordulna. A tíz gyengének 75 milliárd dollár kell, a legtöbb pénzre a Bank of Americának van szüksége.

Az Egyesült Államok 19 legnagyobb bankjából tíz tőkéjét kell emelni, összesen 74,6 milliárd dollárral - számol be az amerikai kormány stressztesztjének eredményéről a CNN. A szükséges tőkepótlás összege kisebb, mint arra elemzők előzetesen számítottak, ugyanakkor az arra szoruló bankok száma magasabb a korábban jósoltnál.

A terhelési próba eredményéről beszámoló Reuters azt
emelte ki, hogy az Obama-adminisztráció elsősorban az önerőből, üzleti forrásból megvalósuló tőkeemelést szorgalmazza. A jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke ugyanakkor közölte: a kormányzat készen áll, hogy segítsen, ha arra szükség van. "A kormány a pénzügyminisztériumon keresztül készen áll arra, hogy bármekkora pótlólagos tőkét nyújtson" - fogalmazott Bernanke.

A gyenge lábakon álló tíz bankból a legnagyobb segítségre, 33,9 milliárd dolláros tőkeemelésre a Bank of Americának van szüksége. A második helyen a Wells Fargo áll 13,7 milliárd dollárral, míg a harmadik elsősorban az autóipart finanszírozó GMAC, amelynek 11,5 milliárd dollárral kell kipótolnia a tőkéjét. A gyengék közé került Morgan Stanley befektetési bank, valamint a Citigroup is, ám előbbi tőkeigénye kevesebb, mint 2 milliárd, és utóbbié is csak 5,5 milliárd dollár; igaz, a Citi korábban már kapott állami mentőövet.

Washington szerint a gyengébb helyzetű vezető bankok feltőkésítése megszilárdítja irántuk a bizalmat, és megalapozza a recesszióból kivezető utat. Timothy Geithner pénzügyminiszter szerint az átlátható, konzervatívan tervezett teszt eredménye egy hatékonyabb, erősebb bankrendszer, és Bernanke is bízik abban, hogy a tesztek és a kormány tőkésítési programja segítenek helyreállítani a bankrendszer stabilitását.

A pénzügyi tárca a stressz tesztekkel azt vizsgálta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között mely pénzintézetek kerülnének csőd közeli helyzetbe, vagyis melyeknek lenne szükségük tőkepótlásra. Egyebek mellett azt tesztelték, hogy a pénzintézetek életben maradnának-e, ha a munkanélküliségi arány jövőre 10 százalék fölé szökne, illetve ha a házárak további 22 százalékkal esnének (bár az adminisztráció nem számol ilyen súlyos visszaeséssel).

Némelyik bank esetében közvetlen szövetségi tőkeinjekcióra lesz szükség, a pótlólagos tőke legnagyobb része a tervek szerint abból származik majd, hogy a szavazati jog nélküli elsőbbségi részvényeket az állam átváltja törzsrészvényekre a vállalati részvénytőke emelése céljából. A stressztesztet az eredeti menetrend szerint már kedden publikálták volna, ám annak egyes megállapításait több bank vitatta, írta a CNN.