Előírták volna a dohányzást Kínában

2009.05.07. 07:29
Egy kínai megyében évi legalább 230 ezer csomag cigaretta elszívására kötelezték a közalkalmazottakat. Az erről kiadott rendelet szerint Akár ki is rúghatták volna, aki nem szív el eleget a helyben gyártott cigarettából, vagy esetleg más márka fogyasztásán kapják. A jogszabályt végül visszavonták.

Évente összesen legalább 230 ezer csomag cigarettát el kellene szívniuk a közalkalmazottaknak - a tanárokat is beleértve - a kínai Gongan megyében, ezzel is hozzájárulva a helyi gazdaság erősödéséhez. Az év elején hozott rendelet értelmében az egyes intézményeknek meg kellett határozniuk a fejenként vagy egységenként büntetés terhe mellett elfüstölendő adagot. Aki nem a helyben gyártott Hubei márkájú cigaretta csikkjét nyomta el, az ugyancsak retorziókra számíthat, beleértve akár az elbocsátást is - szólt a jogszabály.

A gongani illetékesek részben az adóbevételek növelésének szándékával magyarázták az ötletet - a cigaretta utáni adók a helyi kasszába kerülnek -, részben pedig azzal, hogy így erősíthetik a Hubei piacát a riválisokkal szemben.

Kína a világ legnagyobb cigarettatermelője, legalább száz belföldi gyártó látja el a mintegy 350 millió bagóst, akik közül évente egymilliónyian halnak meg a szenvedélyükkel összefüggő betegségben. A dohányzás ellen csak nemrégiben indultak komolyabb kampányok - a pekingi olimpia idején meg is tiltották a rágyújtást a főváros középületeiben -, de a szóban forgó rendelet ellen csak egy idő után kezdtek tiltakozni az érintettek, illetve a sajtó.

A jogszabályt tegnap hatályon kívül helyezték - értesült a Reuters -, miután a helyi újságokban egyre többet kritizálták, jórészt egészségkárosító hatása miatt. Az önkormányzat honlapján megjelent magyarázat szerint azonban azért vonták vissza a rendeletet, mert szabálytalanul adták ki. Mint hozzátették, a rendeletre azért volt szükség, hogy az illegális cigarettakereskedelem visszaszorításával megvédjék az adóbevételeket és a fogyasztók jogait.