A régió fittyet hány a siralmas GDP adatokra

2009.05.15. 13:23 Módosítva: 2009.05.15. 13:58
A régiós részvényindexek tegnapi csökkenése alapvetően a kedvezőtlenebb nemzetközi hangulattal volt magyarázható, a mai nap viszont ilyen szempontból eddig nyugtatólag hat. A nyitás előtt amerikai kereskedési adatok jelenleg enyhén pluszosak, melynek hatására a régió is emelkedik, élen a cseh tőzsdével, mely már 2,5 százalékos pluszban jár.

A befektetőket egyelőre a siralmas régiós GDP adatok sem hatják meg, pedig a román, a cseh és a szlovák gazdaság is a várakozásokat jócskán meghaladó visszaesést szenvedett el az idei első negyedévben. A BUX a tegnapi felülteljesítés után 0,6 százalékos erősödést mutat, ezzel hajszálnyira a 14 000 pontos szint alatt tanyázik. A piacok számára a délután lehet ma is igazán érdekes, ekkor jönnek ugyanis az amerikai ipari termelési adatokat, melyeket általában kiemelten figyelnek a befektetők.

A tegnapi korrekció után kizöldült a régió, a részvényindexek kivétel nélkül a pozitív tartományban tartrtózkodnak. A hátszelet ezúttal is a nemzetközi hangulat adja, mely jelenleg enyhén pozitív, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban több kedvezőtlen makroadat is érkezett. A befektetőket egyelőre a siralmas régiós GDP adatok sem hatják meg, a vártnak megfelelő, 5,8 százalékkal zuhanó magyar GDP mellett a román, a cseh és a szlovák gazdaság a várakozásokat jócskán meghaladó visszaesést szenvedett el az idei első negyedévben. Mindez alátámasztja a globális gazdasági válság régióra gyakorolt súlyos hatását.

A régiós részvényindexek közül a cseh PX teljesít ma a legjobban 2,5 százalékos plusszával, mindez azonban pusztán annak tudható be, hogy az elmúlt két napban látványosan alulteljesített a benchmark. A többiek az osztrák ATX 1,7, az orosz RTS 0,5, a lengyel WIG 20 pedig 0,3 százalékkal került feljebb.

A BUX a tegnapi megiramodás után kicsit lelassított, az index 0,6 százalékos pluszt mutat, ezzel hajszálnyira a 14 000 pontos szint alatt tanyázik. A 13 500-as támasz egyelőre megtartotta a benchmarkot, mely most úgy tűnik újból célba vette a csökkenő 200 napos mozgóátlagot.

A hazai blue chipek közül a Mol mutatja a legnagyobb emelkedést, a részvények 1 százalékos pluszban, 11 915 forinton tartózkodnak. Pedig a társaság a kedden esedékes első negyedéves gyorsjelentésében az elemzői várakozások szerint ismét jelentős veszteségről számolhat be, elsősorban a pénzügyi tételeknek köszönhetően. Az üzemi eredmény pedig az iparági tényezők romlásának hatására jelentős mértékben csökken. A régiós energiaszektorban felemás elmozdulásokat láthatunk, az OMV 2,6 százalékkal emelkedik, míg a tegnap várt alatti gyorsjelentést közzétevő PKN és Lotos enyhe lecsorgást mutat.

Az OTP is emelkedéssel kezdte a napot, a vevők azonban hamar eltűntek a papírok piacáról, az árfolyam jelenleg 0,6 százalékos csökkenést mutat. A hír itt az, hogy ma kezdődik Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD másfél napos éves közgyűlése, melyen a korábbi nyilatkozatok szerint dönthetnek az OTP-EBRD megállapodás sorsáról. Ez alapján a magyar bank valószínűleg 200 millió euró összegű kölcsöntőkét fog kapni a londoni székhelyű intézménytől. A régiós bankpapírok többségében felfelé tartanak, a legnagyobb lendülettel a tegnap alulteljesítő Raiffeisen emelkedik. A mai, 4 százalék feletti emelkedés az elmúlt napi esések utáni természetes visszakorrekciónak tekinthető.

A Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a gyógyszergyártók közül a Richter 0,5, az Egis pedig 3,6 százalékkal emelkedik. Az utóbbi papíroknak kedvez a Citi ma reggeli elemzése, melyben 18 500 forintos célárfolyam mellett ajánlja vételre a részvényeket, ami a tegnapi záróárhoz képest 32 százalékos felértékelődési potenciált jelent.