Medvegyev: A rubel legyen tartalékvaluta

2009.05.16. 18:29 Módosítva: 2009.05.16. 18:30
Oroszország javasolni fogja a G8-csoport legközelebbi csúcsértekezletén, hogy hozzanak létre egy nemzetek feletti tartalékvalutát, és az orosz rubel kapja meg ezt a státust – közölte Dmitrij Medvegyev szombaton.

Az orosz elnök ezt a Silvio Berlusconival, a júliusi G8-értekezlet házigazdájával tartott közös sajtóértekezletén jelentette be Barvihában, miután tárgyalt az olasz miniszterelnökkel. Újságírói kérdésre válaszolva Medvegyev kifejtette, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszert korszerűvé és védetté kell tenni. Emlékeztetett, hogy a mostani rendszer egyetlen valutára, a dollárra épül. „Meg kell erősítenünk a rendszert, létre kell hoznunk egy tartalékvalutát. Nem adjuk fel azt a célkitűzést, hogy a rubel megkapja a tartalékvaluta státusát” – fogalmazott.

Medvegyev elmondta, hogy Oroszország egy tisztességesebb pénzügyi világrendszert szeretne, figyelembe véve azokat a változásokat, amelyek a világgazdaságban és a nemzetközi pénzügyi rendszerben a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) életre hívó 1944-es Bretton Woods-i egyezmény óta bekövetkeztek. Hangsúlyozta, hogy nem akarják gyökeresen felszámolni ezt az egyezményt, és helyébe valami újat állítani.

Oroszország először a nemzetközi pénzügyi válsággal foglalkozó áprilisi londoni G20-értekezleten vetette fel ezeket a javaslatokat, amelyeket a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport júliusi, Olaszországban rendezendő csúcsértekezletén ismételten elő fog terjeszteni.