Tíz kiló szalámival mehetünk nyaralni

2009.05.19. 17:35
Jelentősen enyhülnek csütörtöktől Horvátországban a beviteli vámszabályok, így az európai uniós, tehát a magyar állampolgárok is az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben vihetnek magukkal élelmiszert.

A május 21-én hatályba lépő változásoknak köszönhetően egyes élelmiszerfajtákból 10 kilogrammnyit is bevihetnek az utazók, egyebek mellett hús- és tejtermékekből, csecsemőtápszerekből és bébiételekből, közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete kedden.

A könnyítések alapján személyenként 10 kilogramm húst és húsárut, tejet és tejterméket, mézet, élő osztrigát és élő kagylót vagy csigát tarthatnák maguknál az Európai Unióból Horvátországba érkező beutazók. Szintén ekkora mennyiséget vihetnek be az uniós polgárok csecsemőtápszerből és csecsemőételekből, továbbá "különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszerekből", amennyiben azok nem igényelnek hűtést és el vannak látva a gyártó védjegyével, az éppen használatban lévő terméken kívül pedig a többi áru csomagolása sértetlen.

Azonos feltételekkel ugyancsak 10 kilogramm vihető be Horvátországba az unióból olyan eledelekből, amelyet egészségügyi okokból adnak állatoknak.

Valamennyi külföldi állam polgárára vonatkozóan személyenként 20 kilogrammnyit lehet Horvátországba vinni friss, szárított, főtt, marinált vagy füstölt halból, egyes kagylófélékből, mint például a scampi és a homár, a nem élő kagylóból és a nem élő osztrigából, továbbá belsőleg tisztított halból.

Az új szabályozás alapján ellenőrzés nélkül, korlátlan mennyiségben vihető be kenyér, sütemény, keksz és cukrásztermék, továbbá édességek, ha mindezek nem tartalmaznak húst. Szintén bármekkora mennyiséget lehet bevinni a végfelhasználó számára becsomagolt élelmiszeradalékokból, húskivonatokból és húskoncentrátumokból, hallal töltött olívabogyóból, tésztából, levesekből és fűszerekből, azzal a feltétellel, ha azok nem tartalmaznak húst.

Más élelmiszertermékeket is korlátlanul vihetnek magukkal külföldiek Horvátországba, ha a termékekhez nem használtak fel friss vagy feldolgozott húst és tejtermékeket, és csak 50 százaléknál kisebb mértékben tartalmaznak feldolgozott tojást vagy halászati terméket.