Románia kizsebelné a külföldi bankokat

2009.05.22. 07:21
Robin Hood-adót vet ki a román kormány a külföldi bankok nyereségére, ha a romániai leánybankjaikból kivonják a pénzüket, és nem hitelezik a román gazdaságot - jelentette ki Emil Boc román kormányfő. Román jegybanki illetékesek szerint az extra profitadó csak felgyorsítaná a külföldi tőke menekülését Romániából.

A miniszterelnök szerint az általa vezetett kabinet kész olyan kemény intézkedést hozni a bankok ellen, mint például a nyereségük többszörös megadóztatása, ha a korábbi ígéretüket megszegik. Közben kilenc európai bank beleegyezett abba, hogy további tőkét juttatnak romániai leányvállalataiknak abból a célból, hogy azok tőkemegfelelési rátája megfeleljen a jelenlegi pénzügyi válság kihívásainak - közölte tegnap a Valutaalap és az Európai Bizottság. (Ugyanilyen nyilatkozatot tettek a magyarországi bankok nagy nyugati tulajdonosai is.)

A kilenc legnagyobb romániai bank anyavállalatai egyébként Brüsszelben az Európai Bizottság és az IMF képviselői előtt megismételték a márciusban Bécsben tett ígéretüket, miszerint ők is terhet vállalnak a román gazdaság jelenlegi helyzetében, támogatják itteni kirendeltségeiket, újraindítják a hitelezést és nem vonják ki a profitot az országból.

A megbeszélésen több mint 60 résztvevő vitatta meg Románia gazdasági-pénzügyi helyzetét. Pénzügyi elemzők szerint azért volt szükség az újabb fogadalomra, mert számon kellett kérni a kereskedelmi bankokon, hogy - márciusi ígéretük ellenére - mégsem indították újra a hitelezést a magánszemélyek és a cégek számára, viszont 2,3 milliárd eurót vontak ki az itteni kirendeltségeikből, ami a duplája az új finanszírozások összértékének.

Az Európai Bizottság szóvivője, Mark English szerint az anyabankok szerdai ígérete a fizetési mérleget támogató csomaggal együtt fogja segíteni a román bankrendszert, hogy szembenézzen a válsággal, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát és hogy fenntartható fejlődésre állítsa át a román gazdaságot.