Az EU vizsgálná a bolti élelmiszerárakat

2009.05.26. 11:23

Az élelmiszerek piaci árának csökkenése sok európai uniós országban általában nem jelentkezik a fogyasztói árban, így az áruházláncok árrése magas marad, miközben sok termelő jövedelme már-már tarthatatlan szintre süllyed - állapította meg egy lengyel tanulmány, amelyet az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli találkozóján ismertettek.

A probléma felvetésével több tagállam - köztük az MTI információi szerint Magyarország is - egyetértett, az Európai Bizottság pedig bejelentette, hogy munkacsoportot hozott létre, amely termékpályánként vizsgálja az árviszonyokat. Brüsszel azt is jelezte, hogy még az év vége előtt összegző jelentés készít ebben a témában, amelynek nyomán egészen bizonyosan a miniszteri tanács is visszatér majd a kérdésre.

A lengyel dokumentum megállapításai szerint a termelői árak csökkenése jelentős romlást eredményezett a gazdák bevételeiben, ugyanakkor a fogyasztói árak nem mérséklődtek, sőt az esetek többségében inkább emelkedtek. A kiskereskedelmi láncok közti árverseny is a felvásárlási árak visszaesését segítette, miközben saját árrésüket a szupermarketek magasan tartották.

Az Európai Bizottság már tavaly is jelezte, hogy vizsgálódik az ügyben. A testület versenypolitikai illetékesei a láncok közti szövetkezésre igyekeznek koncentrálni, míg az agrárfelelősöknek az tűnt fel, hogy a világpiaci árak emelkedését a szupermarketek gyorsan továbbhárítják a fogyasztókra, viszont amikor csökken a nagykereskedelmi ár, az sokkal lassabban válik érzékelhetővé a bolti vásárlók számára.