Kiegyezett hitelezőivel a General Motors

2009.05.28. 16:09 Módosítva: 2009.05.28. 16:48
A General Motors percekkel ezelőtt bejelentette, hogy a kötvényesek elfogadták a General Motors módosított ajánlatát. A hírre a GM részvényei 3,11 dollárra ugrottak, amely közel a háromszorosa a tegnapi záróárfolyamnak.

A CNBC információi szerint a General Motors kiegyezett hitelezőivel, a hitelezők elfogadták a GM javított ajánlatát, amely a kötvények részvényekre váltását célozta meg. Ezzel a GM 27 milliárd dollárnyi hiteltől mentesülhet.

A kötvényesek először 10 százalékos részesedést kapnak kezdetben. Az AP szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a cég megmenekült a csődtől.

Az autógyártó hozzátette, hogy amennyiben kénytelen lesz csődvédelemhez folyamodni, a létrejön egy "új GM", amely állami támogatást kap. A vállalat többségi tulajdonosa az állam lesz, amely a részvények 72,5 százalékát birtokolja majd, a United Auto Workers szakszervezet 17,5 százalékot kap, a fennmaradó 10 százalék pedig a "régi GM" tulajdona lesz és a kötvényeseket fizetik ki belőle.

A kezdeti 10 százalék mellé a kötvényesek további 15 százalékos részesedésre vonatkozó warrantot kapnak. A GM hozzátette, hogy a kötvényesek bizottsága és a más nagybefektetők, akik a kötvények 20 százalékával rendelkeznek, a javaslat mellé álltak.

A mai bejelentést pozitívan értékelték a piacok, ugyanis arra számítanak, hogy a cég megmenekülhet így a csődtől. A társaság nyilatkozatai azonban határozottan arra utalnak, hogy a vállalatra már csődvédelemre készül és közzétette a reorganizációs tervet is, amelynek keretein belül gyakorlatilag eladja eszközeit a létrejövő, állami többségi tulajdonú "új GM"-nek.

A hírre rögtön 3 dollárra ugrott az árfolyam, amely 170 százalékos pluszt jelent, a kereskedést fel is függesztették. Amint újraindult a kereskedés, a társaság részvényei rögtön 1,4 dollárra zuhantak vissza, jelenleg már csak 21 százalékos pluszban jár az árfolyam.

Mint ismeretes, a General Motors tegnap jelentette be hivatalosan, hogy csekély volt az érdeklődés a kötvényesek részéről, amely szerint 27 milliárd dollárnyi kötvényért összesen 10%-os részesedéshez juthatnának a tulajdonosok. A GM azt is közölte, hogy sikeresnek minősítse a tendert az lenne szükséges, hogy a kötvényesek 90%-a elfogadja az ajánlatot.

A General Motors június 1-ig kapott határidőt, hogy megegyezzen a hitelezőkkel és a szakszervezetekkel a reorganizációról, különben csődvédelembe kényszeríti az állam, amely eddig már több mint 19 milliárd dollárral segítette ki az autógyártót. A mai bejelentés alapján ha a kötvényesek is beleegyeznek, a General Motorst két részre darabolják szét, hasonlóan a Chryslerhez.

A Chrysler április 30-án jelentette be, hogy csődvédelembe menekül és értékesebb tevékenységeiből létrehoz agy új céget, amelyben a Fiat, az állam és a szakszervezet a tulajdonos.