Közös valuta lesz a Perzsa-öbölben

2009.06.07. 14:26 Módosítva: 2009.06.07. 14:43
Monetáris unió létrehozását célzó szerződést ír alá négy arab állam vasárnap. A Perzsa-öböl térségének közös valutáját a tervek szerint 2013-ban vezetik be.

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamából négy - Bahrein, Katar, Kuvait és Szaud-Arábia - köt szerződést vasárnap Rijádban. A külügyminiszterek írják alá a megállapodást, amelynek értelmében még idén felállítanak egy monetáris tanácsot. A szaúd-arábiai fővárosban dolgozó testület hangolja majd össze a pénzügyi unió létrehozásának munkálatait. A közös valutát 2013-ban kívánják bevezetni.

Két GCC-tagállam, az Egyesült Arab Emírségek és Omán egyelőre nem vesz részt a folyamatban. A többiek remélik, hogy később csatlakoznak. Omán már a kezdetek kezdetén, 2007-ben jelezte, hogy nem vesz részt a pénzügyi mellett vámunió és egységes belső piac létrehozását is célzó kezdeményezésben. Az Egyesült Arab Emírségek - a térség egyik legfontosabb pénzügyi és kereskedelmi központja - ellenben ott volt az indulásnál. Azért hátrált ki a terv mögül, mert megsértődött a GCC egyik döntése miatt, amely szerint a monetáris unió központi bankját nem hozzájuk, hanem Rijádba telepítik.

A közös valutát a GCC egy korábbi közlése szerint "kalídzsi"-nek ("Öböl menti") fogják hívni. Ez a neve a a partvidéki arab tájszólásnak is.