Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte a Chrysler eladását

2009.06.10. 08:00
Az amerikai legfelsőbb bíróság keddi határozatában engedélyezte a csődbe ment Chrysler autógyártó cég eladását az olasz Fiatnak, így minden akadály elhárult az ügylet elől, és ez győzelem a Chryslernek, illetve az amerikai kormánynak.

A legfelsőbb bíróság hétfőn ideiglenesen leállíttatta az értékesítést, hogy válaszolni tudjon arra a beadványra, amelyet indianai nyugdíj-, és építési alapok, fogyasztóvédelmi szervezetek és magánszemélyek nyújtottak be, mert fellebbezni akartak az ügylet ellen.

A fellebbezni szándékozók szerint az ügylet igazságtalanul előnyben részesíti a cég fedezet nélküli részvényeseit szemben a fedezetet felmutatókkal, például velük. Az alapoknak ezenkívül alkotmányossági aggályaik is vannak: szerintük az amerikai államkincstár kongresszusi felhatalmazás nélkül használt fel a Chrysler csődvédelmének finanszírozására a tavaly jóváhagyott bankmentő csomagból, az úgynevezett TARP-alapból.

A legfelsőbb bíróság azzal indokolta végleges döntését, hogy a beadvány benyújtói nem tudták kellően megindokolni kérésüket.

A Chrysler csődügyében eljáró bíró a múlt vasárnap hozta meg azt a döntését, hogy a cég amerikai aktíváinak jelentősebb része az olasz Fiat járműipari konszern vezette befektetői csoporté lehet, 2 milliárd dollárért.

A Chrysler helyett létrejövő új autógyártó részvénytöbbsége nagyrészt nem a Fiaté lesz, hanem a járműipari dolgozók szakszervezetéé, egészségpénztáráé, 12 százalék lesz a kanadai kormányé, és ezen belül egy kis rész az amerikai kormányzaté, míg magának a Fiatnak a részesedése 20 százalékot ér csak el.