Megszorongatják az amerikai dohányipart

2009.06.13. 09:44
A szenátushoz hasonlóan pénteken az amerikai kongresszus képviselőházában is megszavazták a dohányzás szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet így már csak Barack Obamának kell aláírnia. A jövőben a kormányzat előírhatja a nikotinszint csökkentését, valamint számos lépést tehet a dohányzás visszaszorítására a fiatalok körében.

Barack Obama történelminek nevezte azt a dohányzás szövetségi szabályozására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet az amerikai szenátus csütörtöki döntése után pénteken a képviselőházban is elsöprő többséggel támogatták. Az amerikai elnök megígérte, hogy a lehető leghamarabb aláírja a jogszabályt, ami komoly korlátozásokat helyez kilátásba a dohánytermékek összetételére és reklámozására vonatkozóan.

A törvény lehetőséget ad az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnak (FDA), hogy kötelezze a vállalatokat a nikotin mennyiségének csökkentésére a cigarettákban, valamint megtiltsa a kisebb egészségügyi kockázatot sugalló „light" és „mild" jelzések használatát a termékek dobozain. Lecserélődhetnek a dohányzás káros hatásait hirdető képek és feliratok is a csomagolásokon. A gyártóknak emellett az FDA engedélyét kell majd kérniük új termékek bevezetéséhez.

A törvény egyik legfontosabb célja a dohányzás visszaszorítása a fiatalok körében, éppen ezért a jövőben betilthatják a dohánytermékek reklámozását a nekik szóló kiadványokban, valamint eltüntethetik a hirdetéseiket az iskolák 300 méteres körzetében. Előzetes számítások szerint a lépésekkel a következő tíz évben 11 százalékkal csökkenhet a dohányzás a fiatalok körében. A szigorítások várhatóan a cigaretták árának emelkedését is eredményezik majd.

Minden ötödik amerikai dohányzik, és évente 440 ezren halnak meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a szigorítási kísérleteket az elmúlt tizenöt évben sikeresen ellenezték a dohányipar szereplői, valamint az őket támogató politikusok. Idáig a kozmetikumokat vagy az állateledeleket is keményebben szabályozták, mint a dohánytermékeket, írja a BBC.

„Változnak az idők, ahogy a közvélekedés is. A dohányipar már nem képes megakadályozni a létfontosságú egészségügyi törvényeket" - mondta Henry Waxman képviselő a kongresszusban. A demokrata képviselő Ted Kennedy szenátorral közösen már tíz éve próbálja elérni a szigorításokat, azonban a republikánus többség a törvényhozásban korábban sikeresen akadályozta azok elfogadását, írja a Politico.

Barack Obama megválasztásával és a 2009 elejétől demokrata többségű kongresszussal azonban már alapvetően változott meg a helyzet, és számos republikánus szenátor és képviselő is a tervezet mellé állt. Ezúttal még az Egyesült Államok legnagyobb dohányipari vállalata, a Philip Morris is támogatta a jogszabályt, bár a riválisok szerint csak azért, mert az új termékek bevezetésére vonatkozó korlátozások kedveznének a jelenlegi piaci felosztásnak.

A dohányzás több országban nagyon komoly veszélyt jelent, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint például minden második mongol és a törökök 44 százaléka gyújt rá rendszeresen.