A világ nagyobb bajban van, mint hinnénk

2009.06.16. 13:02
A jelenlegi válság legalább olyan súlyos, mint a '30-as évek nagy gazdasági világválsága - véli Barry Eichengreen és Kevin H. O'Rourke. A Center for Economic Policy Research közgazdászai szerint annak ellenére, hogy a döntéshozók reakciói most sokkal jobbak, mint akkor, a gazdasági szereplőket legalább olyan súlyos veszteségek érték.

Barry Eichengreen és Kevin O'Rourke, két neves amerikai közgazdász áprilisban tett közzé egy összeállítást arról, hogy milyen párhuzamok vonhatók a '30-as évek gazdasági világválsága és a jelenlegi válság között - közöl egy összeállítást a Portfolio.hu. Az azóta történt változásokat az alábbi pontokban foglalták össze:

1. Az ipari termelés volumene továbbra is csaknem olyan gyorsan zuhan, mint az 1930-as években; egyelőre nincs olyan jel, ami alapján abban bízhatnánk, hogy a zuhanás véget ér/hamarosan véget ér.

imf1

2. Annak ellenére, hogy az elmúlt néhány hónapban (március óta) a tőzsdeindexek és kereskedelmi folyamatok alakulásával kapcsolatos mutatók értékei emelkedtek, a relatív indexek értékei még mindig jóval alacsonyabbak annál, mint amelyeket a nagy gazdasági világválság azonos periódusában mértek (a válság 12. hónapjában).

imf2
imf3

3. Az EU legnagyobb országainak (Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) ipari teljesítménye már nem egységes. Míg Németországban és Nagy-Britanniában a visszaesés hasonló méreteket ölt, mint az 1930-as években, addig Franciaországban és Olaszországban annál sokkal nagyobbat.

imf4

4. Németországhoz és Nagy-Britanniához hasonlóan az USA-ban és Kanadában is közel akkora a visszaesés, mint 70 évvel ezelőtt. Olyan jelek, amelyek egyértelműen az élénkülésre utalnának az utóbbi két ország egyikében sincsenek.

imf5

5. Japánban az ipari termelés volumene 25 százalékponttal volt alacsonyabb, mint a nagy gazdasági világválság azonos időszakában (12. hónapjában). (A szerzők megjegyzik, hogy márciusban erőteljes élénkülést tapasztaltak.)

És ami nem változott: Eichengreen és O'Rouke szerint (részlet az április összeállításból):

1. Bár a válság kirobbanását követően ezúttal is - csakúgy, mint a nagy gazdasági világválság idején - közel fél év telt el addig, amíg a jegybankárok felismerték azt, hogy lépniük kell a problémák enyhítése érdekében, a két közgazdász a jelenleg hivatalban levő jegybanki döntéshozók teljesítményét többre tartja a 70 évvel ezelőttiekénél. Mindezt a kamatcsökkentések intenzitásával magyarázzák, a különbség az alábbi ábrán jól látható. (Cikkükben megjegyzésként olvasható, hogy tévedés lenne azt feltételezni, hogy a különbség azzal magyarázható, hogy más állt akkor és más áll most a Fed - George Harrison vs. Ben Bernanke. Ezt igazolja, hogy a különbség nem csak az USA-ban volt óriási, hanem az egész világon.)

imf6

2. A monetáris expanzió (pénzkínálat bővülése) jelenleg sokkal intenzívebb, mint 70 évvel korábban. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a nagy gazdasági világválság kirobbanását követően a pénzkínálat mindössze 4 hónapig emelkedett meredeken, ezzel szemben most bő fél évig.

imf7

3. Míg a válságkezelő intézkedések miatt most több országban is "elszállhat" a költségvetés, addig akkor a legtöbb helyen csak egy enyhébb hiánynövekedéssel kellett számolni.

imf8

A kérdés már csak az, hogy ez a fajta reakció hatásos lesz-e. A választ Eichengreennel, O'Rouke-kal és számos más közgazdásszal együtt kíváncsian várjuk.