Hiába zabálja az olajat Kína, nem mostanában fogy el a nyersanyag

2009.06.16. 13:08
Közzétette szokásos, éves rendszerességgel megjelenő energiapiaci statisztikáit a BP olajtársaság. Az olajár rekordszintre emelkedését és a világgazdasági növekedés visszaesését látva talán nem is csoda, hogy az olajpiacon 2008-ban három év után először ismét csökkent a fogyasztási oldal előnye a termelésivel szemben. Az eddigi húzóerőt jelentő Kína és India továbbra is növelik olajkeresletből való részesedésüket, miközben a fejlettek egyre jobban lemaradnak. Az olajtartalékok közeljövőben való elapadásától továbbra sem kell tartani, azok ugyanis közel 41 éves 2008-as szintnek megfelelő fogyasztást tudnának még fedezni.

A BP számításai szerint készült olajpiaci kereslet-kínálat viszonyok 2005-től egyre inkább a túlkeresletes állapot növekedésének irányába mutattak - írja a Portfolio.hu. Ezt törte meg a 2008-as év, amikor a különbözet már csökkenést tudott mutatni köszönhetően annak, hogy a válság hatására visszaeső világgazdasági növekedés és az év közepi rekordmértékű olajár alacsonyabb mértékű fogyasztást indokolt.

kina1

Nem is csoda talán, hogy a 2008-as év második felében az olaj piacán esésnek indult az árfolyam, persze annak intenzitásában a korábban felhalmozódó nagymennyiségű spekulatív jellegű tőke kiáramlásának is nagy szerep jutott.

kina2

Kereslet

Az olaj piacán a keresleti oldalon továbbra is az USA dominál 23 százalékos részesedéssel, ami az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott. A nagy előretörőknek a fejlődők számítanak, ami gazdaságaik növekedési ütemét elnézve persze nem is csoda.

kina3

Az amerikai gazdaság a tavalyi évben az ingatlan és hitelpiacról elterebélyesedő válság hatására mutatott visszaesést, melynek az olajfogyasztásra gyakorolt hatásai sem maradhattak el. Nem szabad persze azt sem elfeledni, hogy az év első felében az olajár soha nem látott magasságokba szaladt, mely a keresleti oldalt szintén negatívan befolyásolta.

A válság tavaly kínaiak olaj iránti igényét még nem változtatta érdemben. 2008 is növekedést hozott, ráadásul a 2007-es 2,8 százaléknál nagyobb, 3,3 százalékost. A növekedési ütem kismértékű emelkedése annak fényében talán furcsa lehet, hogy az ország GDP-jének növekedése nem tudta hozni a 2007-es lendületet.

A nagyobb fogyasztók között mindenesetre nem Kína vitte a prímet a legnagyobb keresleti növekedés felmutatásában. A fejlődők közül hajszálnyival India is meg tudta előzni, ráadásul a fejlett országok közül a BP adatai szerint a németek is képesek voltak erre.

kina6

Kitermelés

A termelési oldalon továbbra is a szaúdiak dominálnak, bár nincsenek sokkal lemaradva az oroszok sem. Az persze már most is kiütközik, hogy az orosz kitermelés nem tudott növekedést mutatni (tavaly többször is napvilágot láttak hírek arról, hogy az orosz mezők közül egyre több tekinthető kimerülőben levőnek, így az ország nem fogja tudni érdemben növelni kitermelését), miközben a szaúdiak még képesek voltak erre.

kina7
kina8

Import

Az amerikai olaj import mértéke csökkenést mutatott tavaly az Obama adminisztráció célkitűzéseinek megfelelően, de Európában is kisebb visszaesés volt tapasztalható. A fejlődők közül Kínában persze továbbra is dübörgött az import, ráadásul ez a 2009-es év eddigi részében tovább növekedhetett az elmúlt hetek híradásaiból kiindulva (Kína az idei évben stratégiai olajtartalékainak felhízlalása érdekében is nagymértékben vásárolta a fekete aranyat).

kina9

Olajtartalékok

A bizonyított olajtartalékok (melyek geológiailag bizonyítottan léteznek és a jövőben a jelenleg rendelkezésre álló ismeretek szerint gazdaságossági és technológiai feltételek alapján kitermelhetők) a tavalyi év során nem mutattak érdemi növekedést a világon, azonban így is közel 41 éves (2008-as értéket feltételező) fogyasztást lennének képesek fedezni.

kina10