A kínai gazdaság még válságban is 7%-kal növekszik

2009.06.18. 10:39 Módosítva: 2009.06.18. 10:47
Felfelé módosította kínai növekedési prognózisát a Világbank. A washingtoni székhelyű intézet szerint a korábban jelzett 6,5 százalék helyett 7,2 százalékkal növekedhet a kínai gazdaság idén – derüli ki abból a negyedéves jelentésből, amelyet ma Pekingben tettek közzé.

A Világbank lépése nem okozott meglepetést, tekintettel arra, hogy a 4000 milliárd jüanos (120 ezer milliárd forintos) gazdaságélénkítő csomag kedvező hatásainak (hitelezési és beruházási aktivitás emelkedése) köszönhetően korábban a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a UBS is felfelé módosította növekedési prognózisát - írja a Portfolio.hu.

Ezzel együtt tartós élénkülésről korai lenne beszélni, a fellendülés ugyanis jórészt a kormány és a jegybank gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhető – vélik a Világbank szakemberei. Annak ellenére, hogy a fogyasztás, a bérek és a foglalkoztatottság további csökkenése várható idén, nem kell újabb lépéseket tennie a kínai kormánynak a gazdaság élénkítése felé, jobban teszi ugyanis, ha erejét jövőre tartalékolja.

A kínai gazdaság a válságban is jól teljesített

A banki elemzők optimistábbak a Világbanknál: a Goldman Sachs szerint idén 8,3, a Morgan Stanley szerint 7, a UBS szerint pedig 7,5 százalékos lehet a növekedés Kínában idén.

A kínai gazdaság az első negyedévben "mindössze" 6,1 százalékkal növekedett, ami jórészt annak tudható be, hogy a külföldi kereslet gyengülése az exportszektor szereplőit igen érzékenyen érintette (májusi adatok szerint éves szinten 26,4 százalékkal csökkent az exportvolumen Kínában). A kínai gazdaság legutóbb 1999-ben teljesített ilyen gyengén.