Gigafúzió lehet a bányaiparban

2009.06.23. 07:27
A világ legnagyobb bányatársaságaival emelné egy sorba a svájci Xstrata Plc-t és a tíz éve londoni székhellyel tevékenykedő dél-afrikai köztársaságbeli Anglo American Plc.-t, ha az utóbbi elfogadná az előbbi egyesülési ajánlatát.

A Xstrata piaci értéke 33 milliárd dollár, míg az Anglóé 35 milliárd, így ketten megközelítenék a világ harmadik legnagyobb bányavállalata, a Rio Tinto 74 milliárdját. A második Vale 93 milliárdot, az első BHP Billiton 144 milliárdot ér.

Az új vállalat éves árbevétele a 2008-as adatok alapján 54 milliárd dollár lenne - a BHP Billiton forgalma 63,7 milliárd -, tevékenysége kiterjedne a réz-, szén-, vasérc-, cink-, platina- és gyémántbányászatra a világ számos országában. Szakértők szerint a fúzióban rejlő szinergiáknak köszönhetően évi 700-800 millió dollárral, a jelenlegi üzemi kiadások 2 százalékával csökkenthetnék a két cég kombinált költségeit. Az egyesülés ellen szól azonban, hogy az Anglo vagyona értékesebb, mint a Xstratáé, továbbá bizonyára nem akar osztozni a svájci cégnél folyó, összesen 2 milliárd dolláros költségcsökkentési program terhein.

A Xstrata az elmúlt hét évben 27 milliárd dollárt költött vagyonának gyarapítására, a hitelválság azonban fékezte expanzióját. Az 1917-ben alapított Anglo a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb vállalatává nőtt a fehérek uralma alatt, de az ország elleni szankciók akadályozták nemzetközi terjeszkedését. A vállalat kezében van az Anglo Platinum Ltd., a világ legnagyobb platina-előállítója, és 45 százaléka van a De Beersben, a világ legnagyobb gyémántkitermelőjében.